Unde este situat apendicele?

11.08.2022
Unde este situat apendicele?

Cu toții am auzit de apendice și de problemele pe care acesta le poate cauza. Boala declanșată de acest organ se numește apendicită și apare în special la copii, fiind, cu alte cuvinte, o inflamație sau o infecție a apendicelui, care necesită o intervenție chirurgicală de urgență.

Ce este apendicele și unde este poziționat?

Apendicele este un tub cu terminație oarbă conectat la cecum, din care se dezvoltă embriologic. Cecumul este o structură a colonului asemănătoare unei pungi, localizat la joncțiunea dintre intestinul subțire și intestinul gros, potrivit Wikipedia.org. Acesta mai poartă numele și de apendice vermiform, fiindcă atunci când se inflamează și se dezvoltă arată precum un vierme.

Potrivit specialiștilor în sănătate, inflamația apendicelui duce la apendicită, care poate fi acută sau cronică și necesită o intervenție chirurgicală de urgență. Această problemă apare mai ales la pacienții cu vârsta fragede, însă poate fi declanșată și la persoane mature.

Apendicita acută are loc atunci când apendicele este blocat de un coprolit (materii fecale), corp străin, chiar și de cancer, însă poate fi generată și de un răspuns la o altă inflamație sau infecție din corp. Apendicita cronică, cu toate că apare în cazuri mai rare, reprezintă o afecțiune caracterizată de inflamația apendicelui pe o perioadă îndelungată și poate deveni foarte dureroasă, se arată pe site-ul medicover.ro.

Potrivit statisticilor, în fiecare an în țările dezvoltate, aproximativ 50 de oameni la 100.000 de locuitori sunt diagnosticați cu apendicită acută. Persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani sunt cele mai predispuse să dezvolte această problemă.

Care sunt simptomele de apendicită?

Apendicita este o boală comună și are niște simptome specifice. Apendicita cronică se prezintă ca niște dureri ușoare de abdomen, care se repetă la un anumit interval de timp, și este mai greu de diagnosticat. În schimb cea acută are o evoluție rapidă și trebuie ca pacientul să se prezinte de urgență la un medic de specialitate.

Iată care sunt simptomele de apendicită:

  1. Lipsa poftei de mâncare
  2. Greață
  3. Vărsături
  4. Constipația
  5. Diaree
  6. Umflarea abdomenului
  7. Uneori febră.

Totodată, pot apărea crampe ușoare care pot deveni constante, precum și dureri în partea de jos din dreapta abdomenului, dar și în capul pieptului. Dacă aveți aceste simptome este indicat să vă prezentați de urgență la un medic de specialitate.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot