Uitați imaginea lui Mihai Viteazul din cărțile de istorie. Cum arăta, de fapt, voievodul fără căciulă?

27.02.2023
Uitați imaginea lui Mihai Viteazul din cărțile de istorie. Cum arăta, de fapt, voievodul fără căciulă?

Cine nu a auzit despre Mihai Viteazul, unul dintre cei mai cunoscuți voievozi din istoria Țărilor României. Cu toate că am auzit multe povești și legende despre acest personaj atât de brav pe câmpul de luptă, puține sunt informațiile despre felul în care acesta arăta. Și mai puțini sunt cei care și-l imaginează fără căciula (cucă domnească) pe care o purta adeseori.

Cum arăta Mihai Viteazul?

Mihai Viteazul a fost primul care a reușit prima unire a celor trei Țări Române. Se întâmpla la 1600, atunci când Viteazul emitea un hrisov care avea să ateste Unirea și s-a intitulat „voievod și domn a toată Țara Românească și al Ardealului și al Țării Moldovei”.

Despre aspectul lui Mihai Viteazul se cunosc destul de puține, întrucât nu există portrete autentice ale lui Mihai Viteazul, așa că nu putem avea o imagine clară și exactă a aspectului său. În schimb, există mai multe descrieri ale sa, făcute de contemporanii săi și de istoricii ulteriori, care ne pot ajuta să ne facem o idee despre cum ar fi arătat acest mare conducător.

Mihai Viteazul era un bărbat înalt și robust, cu o înfățișare destul de impunătoare. El era considerat un bărbat frumos și curajos, care inspira respect și admirație. Domnitorul era descris ca fiind foarte puternic și robust, cu o barbă și mustață bogate și negre. Avea ochii mari și negri, iar părul îi era, de asemenea, negru și bogat. Sau…. nu.

În anul 1598, Ioan Orlandi a realizat o gravură a lui Mihai Viteazul aflat la Nicopole. Domnitorul care a făurit unire este pleșuv, slab și ferm, îmbrăcat într-o platoșă și acoperit de o blană. În mâna dreapță ține un baston de comandant, iar mâna stângă și-o ține sprijinită pe sabia terminată cu un cap de lup.

Pe fundalul gravurii se vede bătălia și stema cetății Nicopole, iar dedesubt apare inscripția „Michel Vaivoda della Vallachia, il qvale prese la cità di Nicopoli nella Bvlgaria l’anno 1598”.

Artistul Colo Roștariu a realizat o reconstituire după această gravură și a publicat-o pe pagina sa de Facebook intitulată Istorie in culori.

Mihai Viteazul, român 100%

Unii istorici au sugerat că Mihai Viteazul ar fi avut trăsături caracteristice ale poporului său, cum ar fi pomeții proeminenți și ochii migdalați. Deși nu avem o imagine clară a aspectului lui Mihai Viteazul, putem să ne folosim de contextul istoric pentru a ne face o idee despre se îmbrăca. El a trăit în secolul al XVI-lea, iar hainele din acea perioadă erau destul de diferite de cele de astăzi. Bărbații purtau, de obicei, haine lungi, cu mâneci largi și guler înalt. De asemenea, erau obișnuiți să poarte pălării cu boruri late și curele largi.

Bustul voievodului, refăcut în 2017

În 2017, bustul lui Mihai Viteazul a fost refăcut într-o expoziţie dedicată figurilor unificatoare ale poporului nostru. Chipul domnitorului Mihai Viteazul a fost reconstituit printr-o procedură de reconstrucţie facială – ceea ce reprezintă o premieră naţională – după fotografiile şi măsurătorile craniului voievodului făcute în 1920 la Iaşi, la cererea Armatei, de către Francisc Rainer, părintele antropologiei în România.

„Da, nu seamănă cu Amza Pellea! Adevarul este încă o dată dur, la fel ca istoria reală şi chipul lui Mihai. Nu seamănă cu nicio altă interpretare artistică, deoarece nici între ele portretele nu seamănă, acestea fiind mai degrabă înfăţişări ale unui portret moral al domitorului decât al celui fizic, determinat pe cale ştiinţifică”, a explicat conform stiri.tvr.ro sculptorul Radu Tudor Panait, cel care a realizat bustul.

Mihai Viteazul

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising