Țările cu cea mai mare densitate de populație

30.06.2022
Țările cu cea mai mare densitate de populație

În lume există tot felul de țări, unele mai mari altele mai mici. În mod deloc surprinzător, cele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. În aceste state cu greu mai găsești loc pentru a construi ceva, fiindcă totul este ocupat.

Top 10 țări după densitatea populației

1. Monaco are 19.083,37 de locuitori/km². Acest principat mic din Europa este situat pe coasta de nord a Mării Mediterane. Populația țării este de doar 38.960 de cetățeni, ceea ce o face una dintre cele mai puțin populate țări din lume. Toată lumea trăieşte într-un spaţiu de doar 1,21 kilometri pătrați, făcând din Monaco a doua cea mai mică țară din lume ca suprafață. Doar Vaticanul este mai mic. Densitatea populației este de 19.083,37 locuitori pe kilometru pătrat, fiind astfel cea mai dens populată țară din lume. Interesant este că populația nativă din Monaco, cunoscută sub numele de monegasci, este o minoritate în țară, deoarece majoritatea rezidenților provin din Franța și din alte țări europene.

2. Singapore – 7.953 de locuitori/km². Acest stat micuț se află în Asia de Sud-Est. Cea mai mare parte a teritoriului său este format dintr-o mică insulă în largul coastei Malaeziei. Singapore a fost cândva o țară foarte săracă, acum este o putere economică și cel mai mare port din Asia de Sud-Est. În Singapore trăiesc aproape 5,9 milioane de oameni. Densitatea populației țării este de 7.953 de persoane pe kilometru pătrat. Spre deosebire de alte zone dens populate care se luptă să ofere locuințe adecvate pentru oamenii lor, în Singapore lucrurile au fost mai simple. Cu toate acestea, locuințele sunt foarte scumpe.

3. Bahrain – 2.012,1 de locuitori/km². Bahrain este un mic regat insular din Golful Persic, în largul coastei de est a Arabiei Saudite. În țară trăiesc peste 1,7 milioane de oameni, iar densitatea populației este de 2.012,1 persoane pe kilometru pătrat. Aproximativ 89% din cetățenii Bahrainului trăiesc la oraș, cei mai mulți fiind concentrați în partea de nord a țării. Capitala, Manama, are o populație de aproximativ 147 mii de oameni. Bahrain este un stat predominant arab, dar găzduiește și o populație mare de expatriați, mai ales din Asia de Sud.

4. Maldive – 1.718,99 de locuitori/km². Țara Maldivelor este formată din 26 de insule în Oceanul Indian, la aproximativ 700 km de Sri Lanka. Populația sa este de aproximativ 542 de mii de oameni, iar densitatea acestora este de 1.718,99 de persoane pe kilometru pătrat. Cel mai mare oraș din Maldive este capitala sa, Male, care are peste 103 mii de locuitori.

5. Malta – 1.514,47 de locuitori/km². Malta este o mică țară insulară în Marea Mediterană, la sud de insula italiană Sicilia. Are o populație de aproximativ 442 de mii de locuitori, iar densitatea este de 1.514,47 persoane pe kilometru pătrat. Cea mai mare parte a oamenilor trăiesc pe insula principală din sud, care este numită și Malta. Capitala țării, Valletta, este cea mai mică capitală din Uniunea Europeană. Cel mai mare oraș al Maltei, Birkirkara, are puțin peste 21 de mii de locuitori.

6. Bangladesh – 1.239,58 de locuitori/km². Bangladesh este o țară relativ mică și se învecinează la sud cu Golful Bengal, la sud-est cu Birmania și în toate celelalte direcții cu India. Țara găzduiește aproape 166 de milioane de oameni. Densitatea populației este de 1.239,58 de persoane pe kilometru pătrat. Cel mai mare oraș din Bangladesh este capitala sa, Dhaka, în care trăiesc peste 14,4 milioane de oameni. Cea mai mare parte a populației este concentrată mai mult la sate decât la orașe.

7. Palestina – 759 de locuitori/km². Cisiordania și Fâșia Gaza, pe care Națiunile Unite le recunosc drept Statul Palestinian, au o populație de aproape 5,2 milioane de locuitori. Densitatea oameniilor, pe cele două teritorii în litigiu, este de 759 de persoane pe kilometru pătrat. Cu toate acestea, Fâșia Gaza, în care trăiesc aproximativ 2 milioane de palestinieni, este mult mai dens populată. Începând cu 2018, densitatea populației numai în Fâșia Gaza era de 5.479 de persoane pe kilometru pătrat. Aproximativ 80% din populația palestiniană este urbană.

8. Liban – 669,49 de locuitori/km². Această țară se află pe coasta de est a Mării Mediterane și se învecinează cu Israel, la sud, și cu Siria în toate celelalte direcții. Țara are o populație de doar 6,8 milioane de oameni și o densitate de 669,49 persoane pe kilometru pătrat. Libanul este, de asemenea, casa a aproximativ 1 milion de refugiați, majoritatea palestinieni, irakieni și sirieni. Cel mai mare oraș al țării este capitala sa, Beirut, cu peste 2,4 milioane de locuitori.

9. Barbados – 666,61 de locuitori/km². Barbados este o mică țară insulară din estul Mării Caraibelor. Populația este de aproximativ 287 de mii de oameni. Aproximativ o treime dintre locuitorii insulei locuiesc în capitala țării, Bridgetown. Insula este o destinație turistică populară.

10. Nauru – 635,2 de locuitori/km². Această țară insulară mică se află foarte aproape de granița dintre Oceanul Pacific de Nord și de Sud, la nord-est de Insulele Solomon și la sud de Insulele Marshall. Populația sa este mai mică de 11 mii de oameni, dar are o densitate mare de 635,2 persoane pe kilometru pătrat. Nauru este a treia cea mai mică țară din lume după suprafața terestră. Doar Monaco și Vatican sunt mai mici, potrivit worldatlas.com.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot