Șprițul la români. De ce beau românii șpriț?

18.04.2019
Șprițul la români. De ce beau românii șpriț?

Românii se numără printre popoarele europene amatoare de șpriț, adică vin cu apă minerală. Sunt puține națiunile care consumă astfel vinul. Și totuși, de unde vine obiceiul ca românii să consume vinul amestecat cu apă minerală? Ce popoare mai practică acest lucru?

De ce bem șpriț?

Extrem de mulţi români preferă să bea vinul amestecat cu apă minerală fie pentru a lungi licoarea lui Bachus, fie pentru a putea bea mai mult și a se putea ameți mai greu, fie pentru că sunt de părere că vinul este „prea tare”.

Care este cel mai vechi vin din România și cât valorează?

Etimologia cuvântului șpriț are origini nemțești și provine de la germanul Spritzer („stropire“, din verbul spritzen „a stropi, a uda“). Primele atestări înregistrate de dicţionarele limbii române sunt din jurul anului 1900, iar termenul nu era deloc cunoscut pe vremea lui nene Iancu Caragiale (1852-1912). Se presupune că termenul a intrat în limba română odată cu chelnerii şi restaurantele de tip austriac din București.

Amestecul de vin şi sifon e răspîndit în tot spaţiul central-european, dar se pare că numai în română şi italiană s-a impus forma scurtată şpriţ/spritz. Spriţul vine de la austrieci, dar că se întâlneşte şi la nemţi şi, în general, în zonele care au avut legătură cu Imperiul Austro-Ungar.

Ce spun enologii despre șpriț?

Totuși, enologii sunt de părere că prin șpriț se „sacrifică vinul”. „Niciodată să nu amestecaţi vinul cu apă, vă rog, uitaţi de acest acest obicei. Apa o serviţi numai lângă vin”, a explicat Lucia Pârvu, pentru adevarul.ro.

„Să pui apă sau Cola într-un vin adevărat e ca şi cum ai fluiera în biserică. Îmi povestea alt somelier că acum câţiva ani, o persoană binecunoscută publicului a cerut Cola pentru Chateau Petrus. Şi e cel mai scump vin roşu din lume ca produs de serie, costă câteva mii de euro sticla! Colegul nu ştia ce să facă – să-i spună sau să-l lase aşa?”, a explicat pentru gandul.info Doru Dumitrescu, un alt somelier cunoscut din România. În țara noastră, o sticlă de Chateau Petrus se vinde cu 22.432 RON.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot