Se mai practică pirateria pe mare?

04.10.2022
Se mai practică pirateria pe mare?

Ne plac pirații, îi privim ca pe niște persoane curajoase, cărora nu le este frică de nimic. Mitul piraților a fost abordat și dezbătut în lucrări academice, cărți de acțiune și filme science-fiction. După atâția ani, pirateria este o acțiune tabu care provoacă curiozitate pentru unii și îngrijorare pentru cei mai mulți. Cât de practicată mai este pirateria în prezent și în ce regiuni?

Pirateria în trecut

pirateria

Pirateria este o infracțiune practicată care constă în jefuirea prin violență sau acte de cruzime a altor ambarcațiuni. De-a lungul istoriei au existat mai mulți oameni care au ales să trăiască jefuindu-i pe pe alții pe mare. În toate zonele lumii pirateria a fost practicată la scara largă, unii dintre pirați atacând chiar orașe de coastă.

Semnul cel mai distinct în limbajul internațional pentru piraterie este reprezentat de un craniu și 2 oase încrucișate. Cinematografia ne-a arătat că cea mai comună pedeapsă pe care pirații o foloseau era obligarea captivilor să meargă pe scândură. Această practică nu a putut fi autentificată. În Europa, cei mai cunoscuți pirați au fost vikingii. Un popor cu o atitudine predispusă la violență care cutreiera prin diferite tărâmuri cu ajutorul micilor ambarcațiuni pentru a jefui de plăcere sau… de nevoie.

În cultura populară, cei mai cunoscuți pirați au fost Pirații din Caraibe. Un mit care a perpetuat până la nivel de industrie pe marile ecrane. Odată cu descoperirile lui Cristofor Columb din America Latină, numeroase vase spaniole și-au îndreptat atenția spre noul continent, plecând înapoi spre Europa cu cuferele pline de comori. Acestea picau drept victime piraților, pierderile fiind atât de numeroase încât conducerea spaniolă a decis să ofere sprijin prin flote înarmate.

Cei mai cunoscuți și periculoși pirați din istorie au fost: Henry Morgan, William Kid, Bartholomew Roberts sau Barbă Neagră. Ultimul dintre aceștia este cunoscut pentru legendara blocată a portului din Carolina de Sud. Inclusiv celebrul Căpitan Jack Sparrow a fost o persoană reală, dar cu mici diferențe.

Cât de practicată este în prezent?

Epoca de aur a pirateriei a fost perioada secolelor 16-17, însă chiar și în prezent pirateria este o problemă care le dă bătăi de cap multora. Diferența este că amploarea armelor s-a modificat, fiind disponibile focoase mult mai periculoase și distrugătoare puternice.

Cele mai multe acte de piraterie din prezent se regăsesc în regiunea coastelor din Somalia. Pirații amenință constant ruta internațională a navelor comerciale și chiar a navelor de croazieră. Cauzele apariției piraților în această regiune este dată de regimul descentralizat și un nivel de trai foarte scăzut. Priații somalezi ajung să răpească nave, atât în zona de coastă, cât și în larg, cerând sume serioase de bani în schimbul ambarcațiunilor sau chiar a civililor. Împotriva piraților sunt prezenți constant Paza de Coastă SUA, Marina Americană, navele Indiei sau Chinei, de multe ori conflictele dintre paznici și pirați soldându-se cu pierderi de vieți omenești.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot