Sandwich-ul din SUA cu origini românești care i-a înnebunit pe americani. Inventatorul: „Am rețeta de la un român”

23.01.2022
Sandwich-ul din SUA cu origini românești care i-a înnebunit pe americani. Inventatorul: „Am rețeta de la un român”

Gustarea formată din diverse ingrediente între două sau mai multe felii de pâine poartă numele de sandwich (sandviș). De mai bine de un secol, unul dintre cele mai populare și mai consumate sandvișuri din America este cel cu pastramă. Nu mulți știu că românii au avut un aport la apariția acestuia în meniul de zi cu zi al americanilor. 

Sandvișul cu pastramă se prepară folosind, felii de pastramă de vită, pâine de secară, muștar și castraveți murați. Uneori se folosește carne de curcan. Înainte de apărea frigiderele, bucățile de carne erau ținute la saramură, se condimentau, se uscau și apoi se afumau. Inițial, nu a fost o rețetă în sine, ci o metodă de a conserva mai bine carnea.

Sandviș american cu origini românești

Pentru a supraviețui, strămoșii noștri timpurii au găsit o modalitate de a face ca hrana să reziste în lunile reci. În climatele înghețate, au înghețat carnea pe gheață, în climatele tropicale, au uscat alimentele la soare. Aceste metode timpurii de conservare ale alimentelor i-au permis omului antic să formeze comunități.

Această practică a fost răspândită în zona Anatoliei și a Bizanțului, apoi din Balcani a ajuns chiar și în România. În a două jumătate a secolului al XIX-lea, mai mulți imigranți evrei din România și Basarabia au ajuns în America cu pastramă conservată la pachet. Aceștia preparau pastramă de gâscă, deoarece vita era mult prea scumpă în România, însă peste Ocean lucrurile stăteau diferit.

Prin urmare, rețeta a fost adaptată și au început să prepare pastramă din carne de vită. Pastrama era asezonată cu un amestec aromat de condimente care include de obicei usturoi, coriandru, piper negru, boia de ardei, cuișoare, ienibahar și semințe de muștar.

Pastrama a fost servită pentru prima dată în New York, la sfârșitul anilor 1800, de imigrantul lituanian Sussman Volk, scrie Meat & Poultry. Acesta a mărturisit că a primit rețeta de la un prieten român pe care l-a ajutat cu depozitarea bagajelor atunci când s-a întors în România. În schimbul bunăvoinței sale, prietenul român i-a dat rețeta de pastramă lui Volk, care a început să o servească clienților săi.

„Am rețeta de la un prieten român”, Sussman Volk.

După cum spune povestea, pastrama a devenit atât de populară încât Volk a deschis un restaurant, unde a servit carnea pe pâine de secară.

Pastrama a fost popularizată și mai mult în anii 1920 și 1930 în zonele din districtul teatrului din New York. Katz’s Deli este cel mai vechi loc din New York care a supraviețuit și este renumit pentru sandvișurile sale umplute cu pastramă.

Foto: ephemeralnewyork.wordpress.com

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Pe data de 27 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardei; Sf. Mărturisitor Ioan Rusul. Totodată, în... citește tot
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
Cine nu a fost măcar o dată la un restaurant? Cui nu-i place să se delecteze cu cele mai bune preparate și să fie servit? Ei bine, de ani buni și românii merg constant la restaurant și... citește tot
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Operat de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, Depozitul de lingouri din SUA, Fort Knox, este o clădire-seif extrem de sigură lângă postul armatei americane din Fort Knox, Kentucky. Acesta... citește tot