Povestea construcției mănăstirii ortodoxe Sumela din Turcia. Imagini fabuloase!

09.12.2021
Povestea construcției mănăstirii ortodoxe Sumela din Turcia. Imagini fabuloase!

Mănăstirea Sumela este închinată Fecioarei Maria și se găsește în districtul Maçka a provinciei Trabzon, din Turcia. Lăcașul de cult este cea mai mare atracție turistică din Parcul Național Altindere, fiindcă este situat pe un perete de munte, la 1.200 de metri altitudine.

Cum a fost construită mănăstirea Sumela?

Nu se știe cu exactitate când a fost construită mănăstirea Sumela, însă se presupune că în anul 386, în timpul împăratului Teodosie I. Doi preoți greci, Barnaba si Sofronie, ar fi „vinovați” de ridicarea lăcașului de cult. Potrivit legendei, aceștia ar fi găsit o icoană a Fecioarei Maria într-una dintre peșterile muntelui și ar fi decis să construiască acolo o mănăstire.

Icoana Fecioarei Maria a devenit simbolul acestui lăcaș de cult, aflat la 62 de km de orașul Trabzon, din Turcia. Pelerini din toată lumea vin, în fiecare an, să simtă energia divină dată de mănăstirea Sumela.

De-a lungul timpului, mănăstirea a ajuns o ruină de mai multe ori, însă de fiecare dată s-a reușit restaurarea ei. Aceasta a ajuns la forma din prezent, în secolul al XIII-lea, în timpul existenței Imperiului Trebizond. În acea perioadă, lăcașul de cult a primit fonduri imperiale, iar în anul 1365 i se confirmă o libertate și autonomie totală, împreună cu toate pământurile din jur. Totodată, mănăstirea era scutită de la plata impozitelor, exceptând unul semestrial.

Călugării și pelerinii și-au continuat viața liniștiți, mănăstirea devenind celebră în secolul al XIX-lea. Aceasta a fost închisă de ruși pentru un timp, când au cucerit regiunea între anii 1916-1918.

Biserica Adormirii Maicii Domunului și complexul monahal însumează un număr de 72 de camere, așezate pe 5 niveluri de altitudine. Cel superior era folosit pe post de punct de observare. Toate clădirile erau acoperite de picturi și fresce. O mare parte dintre construcții au fost sculptate în stâncă sau au folosit piatra luată direct din munte, potrivit crestinortodox.ro.

Lăcașul de cult a fost părăsit definitiv acum 100 de ani

Mănăstirea Sumela a fost părăsită definitiv de călugări în anul 1923, când au avut loc schimburi de locuitori între greci și turci, ca urmare a tratatului de la Lausanne. În prezent, frescele mănăstirii, care înfățișează scene biblice, s-au avariat serios odată cu trecerea timpului.

Locația a devenit o atracție turistică din punct de vedere cultural și religios, dar, în special, datorită faptului că oferă o priveliște la 1.200 m altitudine care îți taie răsuflarea. Autoritățile turce încearcă să restaureze întregul complex monahal și să îi ofere strălucirea de altădată.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot