Povestea becului care REFUZĂ să se ardă. Are peste 120 de ani și încă luminează

02.12.2021
Povestea becului care REFUZĂ să se ardă. Are peste 120 de ani și încă luminează

Un bec produs de compania Shelby luminează neîntrerupt încă din anul 1901 și a devenit un simbol pentru Statele Unite ale Americii. Acesta este aprins în încăperea deținută de Departamentul de Pompieri Livermore-Pleasanton, la 4550 East Avenue, Livermore, California. Becul a intrat în Cartea Recordurilor datorită longevității sale.

Becul care nu a fost stins niciodată

Când a fost produs prima dată becul a avut 30 de wați sau 60 de wați, nu se știe exact, dar acum este foarte slab, emițând aproximativ aceeași lumină ca o veioză de 4 wați. Dispozitivul de iluminat a fost inventat de Adolphe Chaillet, un inginer francez care a depus un brevet pentru această tehnologie.

Becul cu filament de carbon a fost fabricat în Shelby, Ohio, de către Shelby Electric Company la sfârșitul anilor 1890. Ulterior, acesta a fost donat Departamentului de Pompieri de Dennis Bernal, în 1901. Bărbatul era proprietarul companiei Livermore Power and Water și a donat becul stației de pompieri când a vândut firma. Această poveste a fost susținută de pompierii voluntari din acea epocă.

Longevitatea sa neobișnuită a fost observată pentru prima dată în 1972 de reporterul Mike Dunstan. După săptămâni în care a intervievat oameni care au trăit în Livermore, el a scris un articol intitulat „Light Bulb May Be World’s Oldest” (Probabil cel mai longeviv bec din lume), publicat în „Tri-Valley Herald”, potrivit Wikipedia.org.

În anul 1976, pompierii s-au mutat de la locația respectivă și au luat becul cu ei, însă nu l-au deșurubat de frică să nu îl deterioreze, ci au preferat să taie cablul soclului. Dispozitivul de iluminat a fost lipsit de energie electrică pentru doar 22 de minute în timpul transferului, iar un electrician a fost prezent pentru a instala becul în generatorul de urgență al noii stații de pompieri. De atunci, becul a funcționat neîntrerupt pe o sursă de alimentare continuă. Anterior acestui eveniment, becul a mai fost întrerupt de la rețea pentru perioade scurte de timp, cum a fost cazul în 1937, când a avut loc o renovare și o întrerupere ciudată de curent. În anul 2001, împlinirea a 100 de ani a becului a fost sărbătorită cu un grătar comunitar și muzică live.

În seara zilei de 20 mai 2013, publicul larg a fost martor, printr-o cameră web, că becul s-a ars. A doua zi, a fost chemat un electrician pentru a-i confirma starea. S-a stabilit că becul nu s-a ars, ci s-a constatat că sursa de alimentare era defectă. Trecuseră aproximativ nouă ore și 45 de minute înainte ca lumina să fie restabilită și povestea să meargă mai departe.

Foto: Wikipedia.org

Tags:
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 24 ianuarie?
Ce s-a întâmplat azi, 24 ianuarie?
Ziua de 24 ianuarie este cea de 24-a zi a calendarului gregorian și a 25-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 341 de zile. 24 ianuarie 1859 este data în care s-au unit... citește tot
Sandwich-ul din SUA cu origini românești care i-a înnebunit pe americani. Inventatorul: „Am rețeta de la un român”
Sandwich-ul din SUA cu origini românești care i-a înnebunit pe americani. Inventatorul: „Am rețeta de la un român”
Gustarea formată din diverse ingrediente între două sau mai multe felii de pâine poartă numele de sandwich (sandviș). De mai bine de un secol, unul dintre cele mai populare și mai consumate... citește tot
Reguli simple de securitate cibernetică de urmat acasă
Reguli simple de securitate cibernetică de urmat acasă
S-au scris multe despre măsurile adecvate de siguranță cibernetică pentru cei care lucrează din locații îndepărtate. În timp ce mulți angajați lucreză de acasă, aceștia trebuie să fie... citește tot