Pâine versus mămăligă. Care este mai sănătoasă?

30.09.2022
Pâine versus mămăligă. Care este mai sănătoasă?

Pâinea și mămăligă sunt două alimente consumate foarte mult de români. Cele două produse au diferite proprietăți benefice pentru organismul uman. Cu toate acestea, mulți nutriționiști recomandă renunțarea la pâine, fiindcă aceasta poate duce la obezitate. Pâinea ar putea fi înlocuită cu mămăliga, care este considerată mai sănătoasă. Surprinzător, însă, lucrurile nu sunt chiar atât de radicale și urmează să vedem în rândurile de mai jos de ce.

Care este mai sănătoasă pâinea sau mămăliga?

Ei bine, și pâinea și mămăliga au proprietăți benefice pentru organismul uman. Trebuie precizat însă că oricare dintre ele dacă este consumat în exces, poate provoca dereglări ale corpului. Acest lucru este valabil pentru orice produs alimentar, nu numai pentru pâine și mămăligă.

Potrivit specialiștilor în sănătate, într-adevăr, pâinea albă nu este foarte sănătoasă, fiindcă dacă este consumată regulat poate duce la creșterea în greutate. Problema principală nu este pâinea în sine, ci cerealele rafinate din care este aceasta fabricată. De altfel, nutriționiștii nu recomandă consumarea produselor de patiserie sau a pastelor făinoase care au fost realizate din făină de grâu rafinată.

Pe de altă parte, pâinea și produsele din aluat care sunt preparate cu făină integrală au un efect contrar asupra greutății, contribuind la diminuarea numărului de kilograme în plus, se arată pe site-ul sfatulmedicului.ro.

De ce este mai sănătoasă mămăliga decât pâinea?

În primul rând, mămăliga este mai sănătoasă decât pâinea fiindcă are mai puține calorii. După aceea, porumbul este o cereală care aduce multiple beneficii organismului uman. Acesta are proprietăți astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice etc.

Porumbul este bogat în acizi grași nesaturați (85 — 90%), conține multe hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, vitamina E, vitamina K, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu și fibre. Chiar dacă prin fierbere își pierde din substanțele nutritive, peste 60% dintre acestea se păstrează, potrivit doctorulzilei.ro.

Potrivit specialiștilor în sănătate, mămăliga este foarte bună pentru cei care suferă de gastrită sau ulcer, deoarece mălaiul reduce aciditatea din stomac, având și o acțiune ușor calmantă, sedativă. Totodată, consumul de mămăligă reduce nivelul de stres și îmbunătățește funcționarea sistemului nervos.

Consumul de mămăligă mai reglează tranzitul intestinal și concentrația de glucoză din sânge. Așadar, mămăliga este mult mai sănătoasă decât pâinea albă în special, însă pâinea realizată din făină integrală are și ea beneficiile ei pentru organismul uman.

Dacă nu mai vreți pâine, încercați mămăligă. Dacă bunicii noștri mâncau zilnic mămăligă și prețuiau făina pentru pâine și cozonaci ca fiind de sărbătoare, astăzi pâinea a ajuns atât de banală încât nu îi mai găsim nicio virtute. Dacă tot îngrașă și are gluten, ce ați zice de o întoarcere la mămăligă?, a scris, pe Facebook, doctorul Mihaela Bilic.

Foto: retetesivedete.ro

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot