Mofturi de dictator. E adevărat că Ceaușescu a trimis un avion MIG să aducă pepene galben în plină iarnă?

04.10.2019
Mofturi de dictator. E adevărat că Ceaușescu a trimis un avion MIG să aducă pepene galben în plină iarnă?

Dictatorul Nicolae Ceaușescu a fost unul dintre oamenii care a făcut cunoscută România în întreaga lume prin ampla sa carieră dipomatică. „Cel mai iubit fiu al poporului” a primit vizita a zeci de lideri străini (atât comuniști cât și democrați) și a efectuat sute astfel de vizite în întreaga sa carieră. Unele întâlniri au fost de-a dreptul amuzante și astăzi își amintesc cu drag de ele cei care au participat la întrunirile cu pricina. Se spune că Ceaușescu ar fi trimis un avion MIG să aducă pepene galben în plină iarnă. Este acest lucru adevărat?

Pe 1 februarie 1969 a avut loc la Timișoara întâlnirea dintre Nicolae Ceaușescu și Iosip Broz Tito, liderul Yugoslaviei. Atât Tito, cât şi Ceauşescu se numărau la acea vreme printre contestatarii dominaţiei sovietice în mişcarea comunistă internaţională.

Tito și delegația sau au fost primiți la Timișoara foarte protocolar, cu atât mai mult cu cât liderul iugoslav avea să stea 5 zile în România. Ce s-a întâmplat în ultima seară a vizitei este un adevărat scenariu de film.

A fost Ceaușescu urmărit de blestem: „De moarte năpraznică, în zi de Crăciun, să crape cel care se va atinge de aceste locuri”?

„În ultima seară, s-a organizat banchetul de final, la Internaţional. Noi trebuia să preparăm ce scria la meniul pe care îl primeam. Dimineaţa, am observat că la desert era şi pepene cu îngheţată. Dar de unde pepene galben, deoarece era iarna. S-au dat telefoane peste telefoane, însă fără succes”, avea să povestească pentru historia.ro Feri Datcu, fostul bucătar care se ocupa de protocolul oficial când venea Ceauşescu la Timişoara.

Acesta a continuat: „Directorul de la Gospodăria de Partid a venit şi a dat telefon la aeroport, de unde a fost trimis un avion MIG în Grecia. S-a întors cu şase bucăţi de pepene, astfel că seara, pe la ora 12.00, oaspeţii au putut să servească pepenele cu îngheţată”.

Trebuie spus că România fusese dotată cu 14 avioane MiG-21 PF pe data de ianuarie 1965 și 24 avioane la 18 iulie același an. Astfel, în flota României comuniste erau în anul 1969 38 de astfel de avioane. Unul dintre ele a plecat în Grecia după pepeni galbeni.

Ceausescu si Tito, in Timisoara

Foto: comunismulinromania.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot