Mit sau adevăr? În caz de cutremur, este sigur să stai sub tocul ușii?

08.02.2023
Mit sau adevăr? În caz de cutremur, este sigur să stai sub tocul ușii?

Cutremurele devastatoare din Turcia au trezit amintiri neplăcute pentru români și și-au adus aminte de seismul din 1977 care a zguduit țara noastră, având 7,4 grade pe scara Richter. Cei mai mulți oameni se întreabă unde este bine să se adăpostească în această situație. Se tot vorbește despre tocul ușii ca fiind unele dintre cele mai sigure locuri dintr-o casă. Cât este de indicat sau nu să stai sub tocul ușii, în caz de cutremur, au explicat specialiștii în seismologie.

Este bine să stai sub tocul ușii în caz de cutremur?

Mișcările telurice pot fi catastrofale, mai ales dacă intensitatea seismului este mare și pentru o perioadă îndelungată. Oamenii se panichează și foarte puțini reușesc să rămână calmi. Drept urmare, mulți ajung să stea sub tocul ușii, fiindcă așa au auzit că este bine în caz de cutremur. Această ipoteză este una falsă, deoarece deasupra se află grinzile care sunt primele care se rup din pricina mișcărilor orizontale.

Cele mai multe clădiri din România sunt foarte vechi și au fost proiectate după regulile din anii ’60. Drept urmare, ele au fost gândite să cadă în caz de cutremur într-un anumit fel, iar primele elemente care cedează sunt cele orizontale, înainte de cele verticale. Adică grinzile sunt primele care se rup. Așadar, dacă vă aflați într-o clădire veche și vă prinde cutremurul acolo nu este indicat să stați sub tocul ușii, deoarece acea parte a construcției va ceda printre primele.

Trebuie precizat că blocurile și construcțiile vechi sunt cele mai nesigure în caz de cutremur, fiindcă au fost proiectate într-o perioadă în care nu se știau prea multe de mișcările telurice. Primele recomandări în această privință au apărut în țara noastră prin anii 1940, iar abia în 1978 (după cutremurul din 1977) a apărut un cod de proiectare seismică mai bun.

Când va avea loc următorul cutremur puternic în România?

Este imposibil de prevăzut când va avea loc următorul cutremur puternic în țara noastră. Specialiștii în seismologie consideră că un seism de peste 7 grade pe scara Richter ar putea avea loc oricând, având în vedere că în Vrancea există tot timpul activitate seismică.

Potrivit calculelor matematice, un cutremur de 3 grade pe scara Richter, măsurat în energie disipată, este de 1.000 de ori mai mic decât un cutremur de 5 grade pe scara Richter. Cel de 5 grade pe scara Richter este de 1.000 de ori mai mic decât cel de 7 grade pe scara Richter. Deci unul de 3 grade pe scara Richter este de un milion de ori mai mic decât unul de 7 grade pe scara Richter. Ar fi nevoie de un milion de cutremure de 3 grade pe scara Richter ca să disipe energia pe care o are un cutremur de 7 grade pe scara Richter, se arată pe site-ul libertatea.ro.

În concluzie, România sigur va fi zguduită, în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, de un cutremur puternic.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot