Fabuloasa poveste a melodiei „Așa sunt zilele mele”. Maneaua a fost cântată prima dată la Cenaclul Flacăra

08.12.2021
Fabuloasa poveste a melodiei „Așa sunt zilele mele”. Maneaua a fost cântată prima dată la Cenaclul Flacăra

Melodia „Așa sunt zilele mele”, tranformată într-un dintre cele mai cunoscute manele ale tuturor timpurile și făcută de DJ-ul italian Salvatore Ganacci hit internațional la festivalul Neversea, are o poveste aparte. Cântecul nu este creația manelistului Adrian Copilul Minune și a fost fredonat, în permieră, în perioada comunistă, în anul 1979 la Cenaclul Flacăra.

Cenaclul Flacăra, festivalul talentelor

Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural desfășurat între anii 1973 și 1985 condus de poetul Adrian Păunescu. Pe scenele Cenaclului Flacăra din toate orașele României urcau poeți, grupuri muzicale, soliști mai mult sau mai puțin cunoscuți, dar și artiști consacrați. Printre numele care au cunoscut consacrarea artistică în cadrul acestor evenimente se numără Florian Pitiș, Valeriu Sterian, Anda Călugăreanu, Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă sau Ștefan Hrușcă.

În forma pe care o ştim astăzi, manelele au apărut în comunităţile ţigăneşti în anii 1950-1960. Totuşi, conform istoria-manelelor.blogspot.com. ziaristul român Miron Manega este de părere că prima manea a fost cântată de Maria Tănase. Este vorba despre piesa „Până când nu te iubeam” care are la bază un cântec bizantin de la sfârşitul anilor 1800.

După anii 1990, manelele cunosc o ascensiune în spațiul carpato-danubiano-pontic. Apar și maneliștii, iar printre cei mai cunoscuți este Adrian Minune. Întrucât multe dintre manele se inspiră din alte melodii, nici Minune nu face excepție și lansează „Așa sunt zilele mele”, un hit autohton care este copiat după o melodie folk apărută prima dată în 1979, la Cenaclul Flacăra.

„Da, piesa a apărut pentru prima dată la acest festival, eu am preluat-o și am făcut-o manea” (Adrian Minune)

Melodia „Așa sunt zilele mele” a fost găsită în arhivele Televiziunii Române și a fost urcată pe Youtube în anul 2019. Piesa originală a adunat abia 200.000 de vizualizări, în condițiile în care maneaua are câteva milioane bune.

Andrei Păunescu: „Nu e de la Cenaclul Flacăra”

În urmă cu ani buni, Andrei Păunescu, fiul marelui poet, a dat un drept la replică cu privire la faimoasa piesă. „Eu nu am auzit niciodată acest cântec la Cenaclu, deși am fost acolo de la începuturi. L-am auzit doar ca manea, mult mai târziu, în interpretarea excelentă a lui Adi Minune și nu spun că piesa nu are ceva emoționant și adevărat în ea. Dar nu e de la Cenaclu. Nu tot ce e cântat cu voce și chitară, cu tristețe, este de la Cenaclul Flacăra”, a scris artistul pe pagina sa de Facebook.

În anul 2019, DJ-ul italian Salvatore Ganacci a transformat melodia din hit românesc în hit internațional, atunci când la festivalul Neversea a mixat melodia lui Adrian Minune, „Așa Sunt Zilele Mele”. Mulțimea prezentă la festival a fost în delir.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot