Fabuloasa istorioară a Părintele Galeriu: „Mi-a apărut Dracul și a zis că se arată în biserică”. Ce au făcut enoriașii?

08.08.2022
Fabuloasa istorioară a Părintele Galeriu: „Mi-a apărut Dracul și a zis că se arată în biserică”. Ce au făcut enoriașii?

Situațiile extreme cer, de multe ori, măsuri extreme. La fel se întâmplă și în perioadele în care oamenii uită de Dumnezeu. Lucrul acesta l-a înțeles foarte bine părintelui Constantin Galeriu, unul dintre cei mai mari duhovnici pe care i-a avut România, despre care circulă o poveste, pe cât de neobișnuită, pe atât de adevărată.

Cum a convins părintele Galeriu credincioșii să vină la biserică?

Părintele Constantin Galeriu a fost între anii 1943 și 1947 preot în satul Podu Văleni, județul Prahova. În ciuda faptului că acesta își dădea interesul, enoriașii nu prea se închesuiau la biserică. Fie din pricina războiului ce tocmai se încheiase, fie pentru că pur și simplu își pierduseră credința, părintele ținea slujbe numai pentru doi trei bătrâni din sat. Astfel, acesta a decis să schimbe lucrurile în modul său.

Se spune că într-o duminică, la predica, părintele Galeriu le zis celor care au venit la slujba:

„Oameni buni, rugați-vă pentru mine că mi-a apărut dracul și mi-a zis că sâmbătă la șase se arată la noi în Biserică”. Speriați, aceștia au zis: „Bine, Părinte” și s-au dus acasă. Vestea s-a răspândit extrem de repede în tot satul.

Și, sâmbătă, pe la patru și jumătate, au început să apară lume în jurul bisericii. Întâi băbuțele, după aceea copiii, mai la spate așa și oameni mai serioși, să vadă și ei ce drăcovenie o mai fi și asta. Și stau, și stau, și așteaptă și după multă tensiune, la ora șase se face o liniște totală. Ici acolo câte un țipăt că a leșinat cineva. Timpul trece, se face șase și cinci, șase și zece, șase și un sfert… Nimic.

În sfârșit, apare Părintele în ușa bisericii și zice cu tristețe: „Fraților, dracu-i tot drac, n-ai ce-i face! Iar ne-a mințit, a zis că vine și nu a venit! Dar mă uit la voi și mă întreb: dacă pentru necuratu’ ați venit atâția, pentru Dumnezeu măcar jumătate nu puteți veni la Biserică?”.

Părintele Galeriu, o viață de suferință

Din cauza convingerilor sale religioase și umanitare, Părintele Galeriu a fost întemnițat de mai multe ori în anii 1950 și 1952-1953. În vara anului 1989, pe când avea 71 de ani, a fost atacat pe la miezul nopții de 8 spre 9 iulie, legat și bătut întreaga noapte. Pretextul ar fi fost un jaf, dar, de fapt, se căutau manuscrise recente de-ale părintelui, „scrieri subversive împotriva guvernului”. Din 1974 și până la moartea sa din 2003 a fost preot paroh al bisericii Sfântul Silvestru din București.

Foto: basilica.ro

 

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot