Fabuloasa întâmplare a puștiului Thomas Edison. Cum a transformat mama sa o respingere într-o motivație?

09.12.2022
Fabuloasa întâmplare a puștiului Thomas Edison. Cum a transformat mama sa o respingere într-o motivație?

Efectul Pigmalion sau efectul Rosenthal este rezultatul unei acțiuni pe care orice persoană o poate întreprinde. Altfel spus, efectul Pigmalion este un fenomen psihologic și apare atunci când cuvintele frumoase, încurajările și așteptările față de o persoană conduc la îmbunătățirea performanței acesteia într-un anumit domeniu. Iar acest fenomen i-a fost aplicat cel mai bine puștiului Thomas Edison, cel care la maturitate avea să revoluționeze lumea.

Oamenii au tendința mai mult de a critica decât de a încuraja, iar acest obicei poate avea consecințe negative pe termen lung. Efectul Pigmalion/Rosenthal reprezintă dovada clară că atunci când o persoană este încurajată și i se vorbește frumos poate realiza lucruri incredibile. Potrivit Wikipedia.org, efectul Pigmalion/Rosenthal a fost denumit după mitul grecesc al lui Pigmalion, un sculptor care s-a îndrăgostit de o statuie pe care chiar el a realizat-o, respectiv după numele psihologului Robert Rosenthal.

Thomas Edison, beneficiarul efectului Pigmalion?

Thomas Edison a rămas în istorie pentru că a inventat becul cu filament. Acesta a fost un autodidact și a avut numai puțin de 1093 de brevete. Edison a inovat în multe domenii, fiind cel care a creat fonograful, primul aparat de înregistrare și redare a sunetelor.

Thomas Alva Edison

Despre viața acestuia s-au scris multe, însă o poveste care nu se știe dacă este adevărată sau nu arată cum poate fi schimbată viața unei persoane dacă este încurajată. Se spune că pe vremea când Thomas Edison era copil, acesta a venit de la școală cu un bilet sigilat, de la directorul școlii. Destinatarul biletului era chiar mama lui Edison. Femeia a deschis plicul și a început să plângă, după care a citit textul cu voce tare.

Fiul dumneavoastră este un geniu. Această şcoală este prea mică şi nu are nici profesorii şi nici resursele necesare pentru a-i asigura o educaţie potrivită. Vă rugăm să continuaţi dumneavoastră să îl educaţi.

Anii au trecut, iar Thomas Edison a devenit unul dintre cei mai mari inventatori ai omenirii. Mama lui a îmbătrânit și a decedat, iar la un moment dat Thomas a fost cuprins de nostalgie și a trecut prin arhiva familiei descoperind scrisoarea pe care o citise mama lui de la directorul școlii. Surpriza a fost una imensă, fiindcă textul scris nu era deloc asemănător cu ceea ce îi spusese mama lui.

Fiul dumneavoastră este retardat mintal. Noi nu îl mai putem învăța la un loc cu ceilalți elevi. Prin urmare, vă recomandăm să îi oferiți propria educație acasă.

Thomas Edison a fost răvășit de ceea ce a descoperit și a plâns ore în șir. După ce s-a calmat, acesta a notat în jurnalul său faptul că a devenit un geniu datorită mamei sale.

Thomas Alva Edison a fost un copil cu retardat mintal. Datorită mamei sale eroine, el a devenit un geniu al epocii sale.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot