Există lilieci albi?

23.05.2022
Există lilieci albi?

Liliecii sunt creaturi nocturne cu ochii mari și colți ascuțiți. Există peste 1.300 de specii de lilieci în lume, ceea ce îi face al doilea cel mai răspândit grup de mamifere după rozătoare. Numele științific al lor este Chiroptera, care înseamnă în greacă „aripa mâinii”. Asta pentru că liliecii au patru degete lungi și un deget mare, fiecare legat de celălalt printr-un strat subțire de piele.

Sunt singurele mamifere din lume care pot zbura și se pricep remarcabil la asta. Membrana flexibilă a pielii și articulațiile mobile le permit să schimbe rapid direcția și să prindă țânțarii în aer. Există două tipuri principale de lilieci: microliliac și megaliliac. Majoritatea liliecilor sunt microlilieci, adică mănâncă insecte precum moliile, care ies noaptea.

Liliecii vampiri sunt singurele specii de microlilieci care se hrănesc cu sânge mai degrabă decât cu insecte. Ei preferă să bea de la vite și cai, nu de la oameni, scrie National Geographic.

Lilieci albi din Honduras

Printre cele 1.300 de specii de lilieci cunoscute se numără și liliacul alb din Honduras. Aceștia au o lungime medie de 3,7 – 4,7 cm și spre deosebire de „rudele” lor sunt mult mai mici. Fideli numelui lor, au o haină albă pufoasă.

Urechile, fața, nasul și părțile picioarelor și aripilor lor sunt portocalii strălucitori. Aproape că nu crește păr pe aripile lor negre. Deoarece nasul lor iese din față într-o formă triunghiulară, oamenii de știință îi numesc pe membrii familiei lor „lilieci cu nasul frunză”. Există o membrană subțire, neagră, care le acoperă craniul, care ar putea oferi liliecilor protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, o formă naturală de protecție solară!

Liliecii albi din Honduras trăiesc numai în pădurile tropicale joase din estul Hondurasului, nordul Nicaragua, estul Costa Rica și vestul Panama. Ei trăiesc în pădurile tropicale care au plante heliconia.

În timpul zilei, liliecii albi din Honduras se odihnesc sub corturile lor. Noaptea, ei ies să caute mâncare. Cu toate acestea, aceste creaturi nu caută sânge, mănâncă doar fructe sau vegetație. Deoarece liliecii albi din Honduras trăiesc în principal sub frunze de heliconia, distrugerea pădurilor tropicale este o amenințare serioasă.

Pentru ca această specie să supraviețuiască, pădurile tropicale din zonele joase din America Centrală care au heliconia trebuie să rămână în picioare. Printre prădătorii naturali se numără opossum, șerpi și alte animale carnivore, scrie Rainforest Alliance.

Foto: Depositphotos.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot