Este adevărat că în Coca-Cola se găsea, în trecut, cocaină?

31.05.2023
Este adevărat că în Coca-Cola se găsea, în trecut, cocaină?

Coca-Cola este de departe cea mai cunoscută băutură din istoria umanității. Creată în Statele Unite, aceasta a devenit rapid arhicunoscută, fiind prezentă la toate terasele și restaurantele din toată lumea. Aproape că nu sunt țări pe glob unde să nu fie comercializată această băutură. Unul dintre cele mai vechi zvonuri despre această băutură este acela că la început ar fi conținut substanțe interzise. Conține Coca-Cola cocaină?

Este adevărat că se găsea în trecut cocaină în Coca-Cola?

Coca-Cola

Băutura de culoare neagră a devenit brand internațional, în prezent deținând un imperiu al băuturilor răcoritoare. În anul 1886, mai exact pe data de 8 mai, a fost servită prima astfel de băutură la Farmacia Jacobs din orașul Atlanta. Rețeta i-a aparținut doctorului John Pemberton și nici până astăzi rețeta nu a fost dezvăluită.

Rețeta originală a doctorului conținea cocaină sub formă de extract din frunza de coca. La începutul secolului al XX-lea, popularitatea cocainei a pornit o mișcare de opoziție, drogul fiind similar cu delincvența. Pe fondul unor teme rasiale, ideile de revoltă au împins rețeta să fie schimbată. Președintele companiei Coke, Asa Candler, fiind nevoit să schimbe formula secretă a băuturii.

În prezent, compania funcționează după un model de franciză. Astfel că, aceasta produce un concentrat de sirop, pe care îl vinde mai departe în întreaga lume contractanților. În pasul final, îmbuteliatorii produc băutura care ajunge pe raft, amestecând siropul cu apa filtrată și diferiți îndulcitori.

De unde provine numele companiei?

Faptul că am aflat care a fost ingredientul secret al băuturii negre ne face să ne întrebăm până la capăt de unde provine numele de Coca-Cola. Rețeta originală a lui John Pemberton conținea cocaină sub formă de extract din frunza de coca. Din această cauză a apărut prima parte a numelui de „Coca”. „Cola” provine de la un tip de nucă, denumită kola care se poate găsi în țări precum Nigeria, Camerun sau Ghana.

Spre uimirea cititorilor din ziua de astăzi, la momentul secolului al XIX-lea, cocaina era un stimulent legal, care se regăsea frecvent chiar și în componența medicamentelor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot