E adevărat că România a declarat război Statelor Unite ale Americii?

22.05.2019
E adevărat că România a declarat război Statelor Unite ale Americii?

Astăzi, o știre că România le-ar putea declara război Statelor Unite ale Americii, cele mai mari puteri armate de pe Glob, ar suna ca un banc. Și totuși, a existat o perioadă în care România le-a declarat război Statelor Unite ale Americii. Contextul era altul, dar povestea este la fel de savuroasă, chiar dacă de la acel moment au trecut zeci de ani.

Forțele armate ale Statelor Unite ale Americii sunt organizația militară de stat a SUA. După efectivul militar, sunt pe locul doi în lume (după China). După bugetul alocat, sunt pe primul loc în lume.

Cu toate acestea, pe 12 decembrie 1941, Guvernul Antonescu a declarat război Statelor Unite ale Americii la insistențele Germaniei și Italiei. Manfred von Killinger, reprezentantul Germaniei la București, și Renato Bova Scoppa, omologul italian, s-au prezentat la Președinția Consiliului de Miniștri și au solicitat lui Mihai Antonescu să declare război Statelor Unite ale Americii. România era de partea Pactului Tripartit (Italia, Germania și Japonia).

Ministerul Afacerilor Străine a emis o declarație în care se scria negru pe alb: „în conformitate cu dispozițiile Pactului Tripartit și respectând obligațiile solidare prevăzute prin acest Pact, ca urmare a stării de război ce a intervenit între Statele Unite pe de o parte și Reichul german, Italia și Japonia pe de altă parte, România se află ea însăși în stare de război cu Statele Unite ale Americii”.

E adevărat că în Primul Război Mondial soldații francezi mergeau pe câmpul de luptă cu taxi?

Gestul nu a făcut decât să grăbească un eventual conflict între români și americani, cu atât mai mult cu cât, cel mai probabil, SUA ar fi declarat oricum război țării noastre. Lucru pe care l-a și făcut pe 6 iunie 1942, după ce pe data de 2 iunie 1942 președintele Franklin D. Roosevelt a înaintat Congresului declarația de război a SUA contra României.

Declanșarea războiului dintre SUA și România a avut drept consecință imediată bombardarea masivă a instalațiilor petroliere de pe Valea Prahovei, precum și a Bucureștiului. Începutul celui de-al Doilea Război Mondial a fost singura perioadă din istorie în care România și Statele Unite ale Americii au luptat ca adversari.

Care este națiunea care a trimis 80 de soldați la război și a primit acasă 81?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot