E adevărat că părintele Arsenie Boca a făcut minuni? Ce s-a întâmplat cu o femeie care nu a vrut să-și ierte sora?

30.08.2019
E adevărat că părintele Arsenie Boca a făcut minuni? Ce s-a întâmplat cu o femeie care nu a vrut să-și ierte sora?

Unul dintre cei mai respectați și iubiți români din toate timpurile a fost, cu siguranță, părintele Arsenie Boca. Părintele a fost unul dintre martirii gulagului comunist din cauza popularității de care se bucura în perioada regimului comunist. An de an, la mormântul fostului stareț de la Mănăstirea Prislop, se perindă zeci de mii de pelerini. Totuși, a făcut Arsenie Boca minuni?

E greu de spus dacă părintele Arsenie Boca a făcut sau nu minuni, într-o perioadă în care știința ne domină viața. Totuși, s-au păstrat câteva mărturii despre fapte supranaturale care îi sunt atribuite lui Arsenie Boca. Se spune că preotul ar fi vindecat atât bolnavi de cancer, cât și orbi și avea darul de a vedea în viitor.

Ce minuni a făcut Arsenie Boca?

Autorii cărții „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca” notau: „În lucrarea părintelui Arsenie avem şi cazuri de vindecări miraculoase. A vindecat un orb pe care mai întâi l-a spovedit şi l-a împărtăşit şi apoi i-a zis să iasă din biserică. Cei prezenţi au zis să-l ajute fiind orb, dar părintele i-a oprit zicându-le să-l lase să meargă singur. Ajungând la uşă bolnavul a zis: „Măi fraţilor, eu văs”. În acel moment i-a revenit vederea pentru toată viaţa. Un om paralizat la par a fost dus cu căruţa la mănăstire şi părintele i-a zis să coboare din căruţă. El a coborât şi de atunci a mers normal”.

E adevărat că a existat un român care ar fi trăit 185 de ani?

Părintele ortodox Arsenie Boca ar fi vindecat un copil olog pe loc. Mărturisirea a fost făcută publică de preotul hunedorean Oprea Crăciun, din Cinciş. „În anii ’50, un sătean din Cinciş, Ionică Morar, a fost de faţă la o vindecare miraculoasă. Când părintele Arsenie a ieşit din biserica Mănăstirii Prislop, toţi oamenii care stăteau jos pe pajişte, lângă izvor, s-au ridicat în picioare să-i sărute mâna părintelui. Doar un copil a rămas jos. Unchiul copilului i-a zis părintelui să-l ierte pe copil că nu s-a ridicat, deoarece acesta nu poate, niciodată nu şi-a putut folosi picioarele. „Ba poate”, a zis părintele şi a întins mâna copilului. Copilul a prins cu mâna un deget al părintelui şi s-a ridicat în picioare. De atunci nu a mai avut nimic şi a putut să meargă”, avea să noteze preotul în lucrarea „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”

Părintele Arsenie Boca avea darul clarviziunii?

Pe lângă faptul că făcea bine celor din jur, despre cunoscutul duhovnic s-a spus că avea și darul clarviziunii. Preotul Serafim Bădilă, de la Mănăstirea Căişel, a povestit: „La una dintre primele întâlniri ale mele cu părintele Arsenie, dânsul mi-a zis păcatele în faţă, dar nu m-am supărat, pentru că mi-am dat seama că este un sfânt şi nu zice ca să mă batjocorească. Faţa îi strălucea şi nu te puteai uita la dânsul, aşa îi radia faţa de lumină. Era îndumnezeit. Pentru ce zic eu că avea darul clarviziunii? Am fost învăţător la clasele I – IV 20 de ani. Mi-a spus: tu trebuie să pleci de acolo. Să te duci să faci teologia. La aceasta eu i-am răspuns părintelui cu gândul, pentru că nu îndrăzneam cu vorba. În gândul meu am zis: nu mi-am strâns bani şi trebuie bani să faci o şcoală. Părintele mi-a spus: „Mă, îţi pui problema că n-ai bani? Are mama ta”. Fără să-i spun eu că tatăl meu a fost miner şi a trecut la cele veşnice şi mama mea a avut pensie, deci mă putea întreţine, pentru că fratele meu era căsătorit şi surorile mele erau la mănăstire. Deci mama din pensie mă putea ţine”. Relatarea este publicată în aceeași carte, „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.

E adevărat că în România există un sat unde localnicii ajung doar cu scara?

Se spune că părintele Arsenie Boca ar fi prevesit și Revoluția din anul 1989. „Înainte de a se sfârşi zilele, la părintele a fost o verişoară şi el i-a spus: „Vezi că eu mor şi nu va trece mult timp şi în România va fi vărsare de sânge”, stă scris în lucrarea „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”. Părintele Arsenie Boca a murit pe data de 28 noiembrie 1989. Au trecut doar trei săptămâni şi a început Revoluţia din 1989. În toată ţara mulţi tineri şi-au pierdut viaţa.

Ce s-a întâmplat cu o femeie care nu a vrut să-și ierte sora?

A existat și o poveste care nu a avut deloc un final fericit, ba chiar s-a terminat cu un blestem. „A venit o femeie la Părintele, la Drăgănescu, să-i ceară sfat privind împărţirea averii. Părintele i-a spus să se ducă să se împace cu sora ei. Trei ore Părintele i-a tot spus acest lucru, dar ea o ţinea una şi bună: Nu o iert. Nu mă împac. După trei ore lumea a început să vocifereze, căci toţi veniseră să primească sfatul Părintelui. Când a plecat, după ce s-a închinat la icoane, Părintele a întrebat-o pentru ultima dată: O ierţi pe sora ta? Nu o iert. Dacă n-o ierţi te va călca o maşină. Lucru ce s-a şi întâmplat după o vreme”, a povestit Silvica Bălan, o femeie din Făgăraş.

Dacă părintele a făcut sau nu minuni, este un lucru intim pe care puțini dintre noi l-ar putea înțelege. Totuși, Arsenie Boca a lăsat posterităţii o moştenire spirituală impresionantă, iar vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite și rostite de milioane de români din toate colțurile lumii.

Părintele Arsenie Boca
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot