E adevărat că o țigăncușă i-a prezis lui Ion Antonescu: „Vei fi mare, dar vei sfârși pe eșafod!”?

30.07.2019
E adevărat că o țigăncușă i-a prezis lui Ion Antonescu: „Vei fi mare, dar vei sfârși pe eșafod!”?

Mareșalul Ion Antonescu a fost una dintre cele mai reprezentative figuri din România interbelică. De fapt, Mareşalul Ion Antonescu a condus statul român timp de patru ani, din 1940 până la 23 august 1944 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe data de 23 august 1944, Antonescu a fost înlăturat din funcţie de regele Mihai şi partidele politice în cadrul unei lovituri de stat.

Antonescu a avut o copilărie lipsită de griji, însă un episod l-a marcat pentru totdeauna. Se spune că o țigăncușă i-a ghicit în palmă viitorul Ion Antonescu pe vremea în care acesta era doar un copil. Și a făcut-o bine.

Antonescu s-a născut în 1882 în Pitești, într-o familie de militari de carieră și a crescut în spiritul militar. Ion Antonescu a avut parte de o educație aleasă. Istoricul Gheorghe Buzatu a povestit în cartea „Antonescu, Hitler, Stalin” o întâmplare marcantă din copilăria lui Ionel, așa cum era cunoscut în familie, micul Antonescu.

Când Carol I, Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare și Mihai Bravu au luptat pe același câmp de luptă?

”Fie că a avut ori nu vreo legătură cu intervenţia providenţei, dar micuţul Ion Antonescu, Ionel, cum îl alintau ai săi, avea să fie ‘eroul’ unei stranii întâmplări. Elev fiind în primele clase ale şcolii fiilor de militari din Craiova şi revenit la Piteşti, în vacanţă, într-una din zile a ieşit la plimbare cu cei mari ai săi. Ajunseră în parcul din centrul oraşului, se spune, când Ionel a fost abordat de o ţigăncuşă care-i ceru ‘boieraşului’ să-i ghicească în palmă. Cu greu, acesta acceptă, iar la sfârşit fu nevoit să asculte şi prezicerea tulburătoare a fetiţei: Boierule, vei fi mare în ţara asta, dar vei sfârşi pe eşafod! Nu avem informaţii precise cât de mult şi de serios l-a preocupat destăinuirea necunoscutei, dar, cu siguranţă, că în unele dintre cele mai grele momente ale existenţei sale, povestea cu eşafodul a sfârşit prin a nu-i mai fi indiferentă?”, scria istoricul Gheorghe Buzatu în cartea sa.

Cum a murit Ion Antonescu?

Pe data de 23 august 1944, regele Mihai I l-a arestat și l-a demis prin decret regal pe Ion Antonescu, prim-ministru al României și a restaurat Constituția din 1923.

După arestarea sa, Ion Antonescu a fost predat inițial comuniștilor, apoi de către aceștia rușilor. Ion Antonescu a fost deținut timp de aproape doi ani în URSS, mai întâi într-o vilă de stat sau casă de vânătoare în împrejurimile Moscovei. Apoi, Antonescu a fost transferat în închisoarea Lubianka din Moscova, sediul securității sovietice.

În 1946, mareșalul a fost readus în țară pentru a fi judecat. Acesta a fost condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din București și a fost executat prin împușcare la Jilava la 1 iunie 1946, alături de foștii săi colaboratori. Exact cum a prezis țigăncușa cu 40 de ani înainte. Ion Antonescu avea 63 de ani când a fost omorât.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot