E adevărat că Mihai Eminescu NU s-a născut la Ipotești?

15.01.2019
E adevărat că Mihai Eminescu NU s-a născut la Ipotești?

Mihai Eminescu este cu siguranță cel mai mare poet român. Casa în care a copilărit poetul se află în satul Ipotești din județul Botoșani. Totuși, deși ani de-a rândul în manualele școlare se specifica faptul că Eminescu s-ar fi născut la Ipotești, se pare că Mihail Eminovici a venit pe lume în Botoșani. Este adevărat acest lucru?

Mihai Eminescu, născut Mihail Eminovici, a venit pe lume în anul 1850. La Botoșani. Întâmplarea face că în același an, familia căminarului Gheorghe Eminovici a cumpărat o moșie în satul Ipotești. Mihai a fost al şapte-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici.

Aici, la Ipotești, Gheorge Eminovici a construit o casă ce avea trei camere salonul familiei, biroul tatălui lui Eminescu și dormitorul mamei și surorilor poetului. În această casă a locuit familia Eminovici până în anul 1878.

Unde se aflau „plopii fără soț” din poezia lui Eminescu?

„În mod eronat, se crede că Eminescu s-a născut în Ipotești. El s-a născut în Botoșani pe 15 ianuarie 1950. O perioadă s-a crezut că s-a născut la Ipotești pentru că acolo a copilărit. El a fost botezat la 5-6 zile după naștere la biserica Uspenia din Botoșani, acolo unde încă se păstrează cristelnița în care a fost creștinat Mihai Eminescu”, povestea Corneliu Vadim Tudor într-o emisiune televizată.

Se pare că micuțul Mihail Eminovici ar fi fost botezat de preotul Dimitrie, cel care avea obiceiul de a trece într-un catastif numele tuturor celor creștinați de el: „Născut la 15 Ghenarie 1850, din părinți: Gheorghe Eminovici, proprietar și soția sa Ralu, născută Vasile Jurașcu, care primi botezul în 21 Ghenarie; s-a numit Mihail, având naș pe Dumnealui Stolnicul Vasile Iurașcu”.

Distanța dintre Ipotești, satul în care a copilărit Eminescu și Botoșani, locul unde s-a născut poetul, este de doar 11 kilometri. Eminescu a locuit la Ipotești până în toamna anului 1869, când a plecat la studii la Viena.

În anul 1940, în plin război mondial, casa de la Ipotești a devenit primul muzeu memorial dedicat marelui poet.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot