E adevărat că Ionel Brătianu a intentat divorț a doua a zi după căsătorie?

01.10.2020
E adevărat că Ionel Brătianu a intentat divorț a doua a zi după căsătorie?

Ion I. C. Brătianu, cunoscut ca Ionel Brătianu, s-a născut pe 20 august 1864, în satul Florica, judeţul Argeş și a fost om politic, inginer, prim-ministru al României, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, membru de onoare al Academiei Române.

Acesta s-a impus în viaţa politică din România timp de 20 de ani, în aceeaşi măsură admirat şi disputat, Ion I. C. Brătianu a fost una dintre cele mai complexe şi dezbătute persoană politică din istoria României. El s-a realizat ca om politic conducând Partidul Național Liberal.

De profesie era inginer, însă nu a profesat decât foarte puțin după ce a obținut diploma în 1889. Tatăl său, Ion C. Brătianu l-a împins către viața politică considerându-l cel mai potrivit acestei cariere dintre cei trei fii ai săi. Numele a reprezentat un avantaj imens, iar Ionel Brătianu a purtat o povară grea din acest motiv și a fost tot timpul conștient că trebuie să îl onoreze.

În urma implicării sale active în politică, opozanții l-au numit „rege neîncoronat”, deoarece deciziile pe care Ferdinand I le lua erau în mare parte influențate de Ionel Brătianu.

Cel mai frumos tânăr din București

Ionel Brătianu nu a fost doar un faimos om politic, ci și un bărbat căruia îi plăceau femeile, însă cele influente erau favorite. Conform Historia,  el era un bărbat arătos, cu o atitudine impunătoare, iar în urma invitației pe care Regele Carol I i-a făcut-o la Balul Palatului a fost declarat „cel mai frumos şi distins tânăr din Bucureşti, un lord englez”.

Ionel I.C Brătianu – Foto: historia.ro

 

Tânărul Brătianu era plăcut de femei și nici el nu rămânea rece avansurilor lor. Astfel că, în scurta sa profesie de inginer, pe când lucra la calea ferată Iaşi-Paşcani, a cunoscut-o pe Maria Moruzi, văduva lui Alexandru Cuza, nora domnitorului Unirii. Aceasta l-a invitat la reședința de la Ruginoasa și și-au început aventura amoroasă.

Relația lor a fost una complicată, iar în urma acestei idile, Moruzi a rămas însărcinată și l-a născut pe Gheorghe Brătianu. Acest lucru l-a determinat pe omul politic să se căsătorească cu principesa Moruzi și și-a recunoscut astfel fiul ca fiind legitim. Însă a două zi după cununia religioasă, Ionel Brătianu a depus actele pentru divorț.

Relațiile tensionate dintre părinți, l-au ținut departe pe Gheorghe Brătianu de tatăl său, însă la 20 de ani, acesta a început să își viziteze celebrul tată și să se bucure de sfaturile acestuia în ciuda diferențelor politice dintre cei doi. Din cauza dictaturii comuniste, Gheorghe Brătianu a avut o carieră scurtă de istoric politic.

Maria Moruzzi și fiul ei, Gheorghe I. Brătianu

Foto: descoperă.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot