Ion Luca Caragiale a mers la Carol I să-i ceară bani cu împrumut. Ce i-a spus Regele?

23.05.2019
Ion Luca Caragiale a mers la Carol I să-i ceară bani cu împrumut. Ce i-a spus Regele?

Ion Luca Caragiale nu este doar unul dintre cei mai mari scriitori, ci și un personaj în sine. Nenea Iancu s-a născut în 1852 la Haimanale și a murit în 1912, la vârsta de 60 de ani, la Berlin. Ion Luca Caragiale era un scriitor respectat în București care, deși nu o ducea rău, era considerat a fi cam zgârcit. Despre Caragiale se spune că ar fi avut chiar curajul să meargă la Carol I să-i ceară bani cu împrumut. Este reală această legendă?

Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a fost regele României după abdicarea forțată de o lovitură de stat a lui Alexandru Ioan Cuza. Acesta a domnit din 1866 și până în 1914. Începând cu anul 1867, Carol I a devenit membru de onoare al Academiei Române și, cu acest prilej, participa la diferite evenimente în care erau prezenți și scriitori. Astfel, se pare că l-ar fi cunoscut și pe Ion Luca Caragiale, un om cu avere, mai ales după anul 1887, dar care umbla mai mereu cu buzunarele goale. Cârciumile, berăriile erau viața lui Caragiale. Acesta deținea câteva localuri în București și chiar și în Buzău și Ploiești. Și totuși, era mai mereu fără un sfanț.

Cum s-au cunoscut Carol al II-lea și Elena Lupescu, amanta sa?

Despre Caragiale a rămas legenda că s-ar fi dus chiar la regele Carol I cerându-i, într-o audienţă, să-l împrumute cu o anumită sumă. Răspunsul regal ar fi fost la acea vreme:

„Dumneata nu ştii, domnule Caragiale, că regii nu împrumută bani?”.

Totuși, scriitorul nu s-a lăsat și, până la urmă, regele i-ar fi dat banii de care avea nevoie.

De ce a spus Sadoveanu pe patul de moarte: „Puuca nuuu, puuca nuu!”?

După anul 1887 situația financiară a lui Caragiale a început să se îmbunătățească considerabil, mai ales că în 1888 a fost numit director general al teatrelor și s-a căsătorit cu Alexandrina Burelly, ce provenea dintr-o familie înstărită. În plus, acesta a început să publice tot mai mult și pe toate scenele din țară se jucau piesele sale.

S-a iubit Caragiale cu Veronica Micle?

Povestea de iubire dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle a început în anul 1872 în Viena. Relația dintre cei doi a fost scurtă însă s-a reaprins în 1879, atunci când tatăl Veronicăi Micle a murit. Se poate citi în epistole faptul că Veronica insista ca Eminescu să se mute la Iași, lucru pe care poetul nu-l agrea. Atunci, se pare că „ușurateca” Veronica Micle s-a reorientat.

„Uşurateca Veronica, plictisită să-l tot aştepte pe Eminescu, îl întîlneşte la Iaşi pe Caragiale, între care se înfiripă o relaţie sentimentală, cum să-i spun? – corporală. Se pare că Eminescu a aflat – viitorul dramaturg nu făcea secrete din cuceririle sale – şi relatiile epistolare parcurg o perioadă glacială, ea ameninţîndu-l pe Eminescu, la 27 iunie 1880, că într-o lună îi va distruge scrisorile”, scria în „România Literară”, Zigu Ornea.

Idila dintre nenea Iancu şi scriitoarea Veronica Micle ar fi ieşit la iveală după ce Eminescu i-a spus lui Titu Maiorescu că vrea să se însoare cu Veronica. Titu Maiorescu s-a simțit nevoit să-l informeze pe Eminescu despre idila dintre Veronica și Ion Luca Caragiale.

Unde se aflau, de fapt, „plopii fără soț” din poezia lui Eminescu?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot