E adevărat că Ion Creangă își bătea nevasta?

25.07.2019
E adevărat că Ion Creangă își bătea nevasta?

În cadrul familiilor tradiționale românești, violența domestică a fost dintotdeauna la ea acasă. Bărbatul a fost considerat capul familiei și sute de ani femeile au fost cele „puse la punct” prin violență fizică. În mod hilar, au existat și familii cunoscute în care bărbatul își lovea nevasta. Nici Ion Creangă, născut și crescut într-o familie de țărani din Humulești, nu făcea excepție. Se pare că acesta își bătea nevasta, lucru din pricina căruia s-a ajuns în cele din urmă și la divorț.

Ion Creangă a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și povestitori români. Basmele, poveștile și povestirile lui Creangă sunt celebre și peste hotare și opera „Amintiri din copilările” a fost citită de milioane de români.

Ion Creangă își altoia nevasta?

Totuși, deși era cunoscut ca un bun scriitor și avea de-a face cu oameni din înalta societate, se pare că Ion Crengă nu își respecta deloc soția. Creangă avea pretenția să fie respectat și nimeni să nu-i iasă din cuvânt.

Acesta a cunoscut-o pe soția sa, o orăşeancă get-beget, fiica unui preot din Iași, pe când aceasta avea doar 15 de ani. Pe scriitor l-a atras faptul că Ileana provenea dintr-o familie înstărită. Cei doi s-au căsătorit în anul 1859, pe 23 august. „În căsătoria ce-a urmat a lui Creangă n-a intrat oricum niciun factor sentimental, cum nu intra îndeobște în chestiunile acestea, ci numai o socoteală profesională“, scrie George Călinescu.

E adevărat că actorul Nottara l-a prins pe Caragiale cu soția lui în pat?

„Fetiţa de 15 ani, devenită tânăra femeie de 22 de ani, se găsi în faţa unui om vesel, slobod la gură şi la purtări, însă aprins la mânie, încăpăţânat în ideile lui, de mentalitate ţărănească, hotărât să pună ordine în familie, dăscăleşte, lovindu-şi copilul cu palma peste gură la vreo necuviinţă şi, prin urmare, cruţând tot atât de puţin femeia, pe care n-o credea superioară bărbaului”, completa în „Viaţa şi opera lui Ion Creangă”, criticul literar George Călinescu.

Ileana se numea soția lui Creangă

Acesta continua: „El împărtăşea filozofia lui Moş Nechifor Coţcariul, că femeia nebătută e ca moara neferecată şi, fără îndoială, că voi să-şi ferece muierea nelalocul ei, cum făceau gospodarii la Humuleşti. (…)”.

Casa din Humulești unde s-a născut Ion Creangă

Și pentru că Ileana nu se vedea fiind maltratată o viață întreagă, a urmat și divorțul. Asta în ciuda faptului că cei doi aveau un copil, pe Constantin. Ileana avea 22 de ani la vremea separării, dar divorțul oficial s-a încheiat mult mai târziu, în anul 1973. Unicul copil al cuplului, Constantin Creangă (13 ani), a rămas la tatăl său.

Ion Creangă ar fi murit după ce a mâncat 20 de gogoși uriașe. Este adevărat?

Creangă nu a suferit după divorț și s-a refugiat în brațele altor doamne și domnișoare. S-a vorbit și despre o relație cu o călugăriță cu care scriitorul ar fi avut și un copil ce a murit la naștere. Nu există dovezi în acest sens. În ultimii ani de viață, Tinca Vartic a fost cea care i-a stat alături, o țărancă ce a știut să-și accepte rolul secundar în concubinajul cu Creangă.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot