E adevărat că cea mai nouă țară din lume se află pe Dunăre?

27.02.2020
E adevărat că cea mai nouă țară din lume se află pe Dunăre?

O nouă țară a apărut pe harta lumii și se numește Republica Liberă Liberland. Noul stat a fost fondat pe 13 aprilie 2015 și se află în Europa. Liberland are 7 km pătrați și se găsește între Croația și Serbia. Limbile oficiale sunt ceha şi engleza. De fapt, statul este o parcelă nelocuită de teren disputat de pe malul vestic al Dunării, între Croația și Serbia.

Țara are deja un imn naţional şi un guvern provizoriu – cu toate că nu se ştie cu certitudine nici dacă este un stat adevărat, nici dacă şi cum poate căpăta acest statut. Fondatorul şi preşedintele ţării Liberland este un politician ceh în vârstă de 36 de ani, pe nume Vít Jedlička, membru al Partidului Cetăţenilor Liberi şi liderul regional al acestei formaţiuni politice în partea de nord a Cehiei. Acesta s-a autoproclamat șeful statului după ce a descoperit un teritoriu între Serbia și Croația al nimănui.

Aici nu există impozite şi nici servicii guvernamentale, iar preşedintele ţării spune că Liberland îşi propune să descopere cantitatea minimă de taxe, impozite şi regulamente necesare pentru un trai bun.

Liberland nu reprezintă propriu-zis o ţară, nu a fost oficializată, însă echipa din spatele enciclopediei Wikipedia deja a creat o pagină dedicată acestei micronaţiuni. Suprafața de 7 km a acestei țări nu a fost revendicată de nimeni și este într-o situaţie specială.

Teoretic, teritoriul se află sub controlul Croaţiei, însă conducerea ţării nu îl revendică. O zonă a nimănui, care nu este nici a Serbiei, nici a Croaţiei. Aşa că, nefiind revendicat, teritoriul a devenit Republica Liberă Liberland.

Liberland este sau nu o țară?

Site-ul theverge.com spune că Liberland nu este o țară. Preşedintele şi cei mai mulţi dintre autoproclamaţii cetăţeni ai Liberland-ului locuiesc, de fapt, în Cehia.

„Trăiește și lasă-i și pe ceilalți să trăiască” este motto-ul Liberland, ai cărui cetățeni își doresc un stat lipsit de legi. Fondatorii spun că 300.000 de oameni și-au anunțat pe Facebook dorința de a deveni cetățeni. O poate face oricine, cu condiția să nu fie neonazist, comunist sau condamnat penal pentru fapte grave.

Care este cea mai nouă țară din lume recunoscută oficial?

Cea mai nouă țară din lume recunoscută pe plan internațional este Sudanul de Sud, un stat din Africa. Sudanul de Sud și-a declarat independența pe data de 9 iulie 2011. În zilele următoare, Sudanul de Sud a devenit și cel mai nou membru al Națiunilor Unite.

Foto: politico.eu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot