Din ce zonă a României provine numele tău de familie?

24.05.2018
Din ce zonă a României provine numele tău de familie?

Popescu, Popa, Ionescu sau, de ce nu, Pisică ori Rață sunt nume de familie românești. Multe dintre ele provin din anumite zone ale țării și au un istoric însemnat. Există un site creat de un român care arată din ce regiune se trag anumite nume de familie din țara noastră.

Din ce regiune vine numele tău de familie?

Site-ul cu pricina se numește ottomotor.ro și conține o hartă care indexează anumite nume de familie din România. Astfel, dacă tastezi „Ionescu”, un motor de căutare va arăta care este zona geografică în care se află cei mai mulți locuitori care poartă acest nume de familie.

Conform lui Florin Lipan, cel care a dat viață site-ului, motorul de căutare de pe ottomotor.ro indexează 2.700.000 de nume de persoane din 3.800 de localități (atât orașe cât și sate) și conține mai mult de 130.000 de nume de familie diferite.

Care este cel mai comun nume de familie din România?

Conform datelor Direcției Pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, cel mai des întâlnite nume de familie din România sunt Popa, Popescu, Radu, Pop, Dumitru, Stan, Stoica, Gheorghe, Matei, Ciobanu, Ionescu, Rusu, Dumitrescu, Ioniță, Tudor, Dobre, Barbu, Nistor, Florea, Ene, Dinu, Georgescu, Diaconu, Diaconescu, Mocanu, Oprea, Voinea, Albu, Constantin, Șerban, Manole, Cristea, Toma, Stănescu, Preda și Mihai. Statistica arată că aproape 200.000 de oameni din România se numesc Popa.

Multe dintre numele de familie sunt legate de zona geografică din care au provenit strămoșii noștri (Munteanu, Olteanu, Vrânceanu, Moldoveanu etc.) dar și de meseriile pe care le-au avut aceștia (Fieraru, Grădinaru, Tâmplaru, Moraru, Lemnaru, Cojocaru, Oieru, Tunaru etc.)

Sunt însă și foarte multe nume de familie românești care desemnează numele unui animal și i s-a atașat un sufix (Lupu, Lupoiu, Zimbrean, Căpraru, Boureanu, Cocoș etc.)

Nume de familie

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot