De unde vine cuvântul carantină?

15.03.2020
De unde vine cuvântul carantină?

Carantină. Acesta este cuvântul care se află pe buzele tuturor în ultima perioadă de când Coronavirus a pus stăpânire și pe România. Totuși, unde își are originea cuvântul carantină și care e legătura cu numărul „40”?

Ce este carantina?

Carantina este o izolare preventivă a unei persoane sau a unei colectivități care a fost în contact cu un bolnav sau care vine dintr-o regiune unde există o epidemie.

Prima carantină din istorie a avut loc la jumătatea anilor 1300. Începând cu anul 1347, ciuma a ucis între o treime și jumătate din populația Europei. Ciuma bubonică(boală infecțioasă deosebit de contagioasă, produsă de bacteria Yersinia pestis) originară din Asia se răspândea cu o viteză amețitoare printre populația Europei. Purtători ai acestui virus erau șobolanii.

Veneția a fost printre puținele orașe care nu au fost atinse de ciumă, cunoscută și sub denumirea de „moartea neagră”. Orașul italian avea o metodă care s-a dovedit a fi una vitală pentru supraviețuirea așezării: corăbiile noi care doreau să intre în oraș, nu o puteau face, până nu stăteau staționate în port timp de 40 de zile („quaranta”).

Navele care veneau din larg erau obligate să aștepte 40 de zile în larg înainte de a descărca mărfurile pentru ca autoritățile venețiene să controleze dacă în cele 40 de zile a murit sau s-a îmbolnăvit vreun membru al echipajului.

Astfel, de aici vine cuvântul carantină, de la italienescul „quaranta” care înseamnă „patruzeci”.

De ce este necesară carantina?

Carantina separă si restrictionează circulația persoanelor care au fost expuse unei boli contagioase pentru opri posibilitatea transmiterii infecției, în cazul în care acestea sunt infectioase.

Carantina și autoizolarea înseamnă ca o anumită persoană să rămână într-un anumit loc destinat pentru aceasta sau la domiciliu pentru o perioadă după expunerea la situația în care s-ar fi putut produce o infectare cu un anumit virus.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot