De unde provine numele companiei Nike? E adevărat că primul sportiv din istorie care a semnat cu Nike a fost român?

Claudiu Petrișor 07/05/2019 Ca să știm
De unde provine numele companiei Nike? E adevărat că primul sportiv din istorie care a semnat cu Nike a fost român?

Una dintre cele mai mari companii de articole sportive și vestimentare din toată lumea este Nike, o firmă americană fondată în anul 1964. Inițial, aceasta a apărut pe piață ca Blue Ribbon Sports și a fost fondată de către Bill Bowerman și Phil Knight. În anul 1978, Blue Ribbon Sports a devenit Nike. De unde și-a luat compania denumirea?

De unde vine numele de Nike?

Numele de Nike are legătură cu Grecia Antică. Numele de Nike provine din greacă Νίκη, pronunțat [nǐ ː kɛ ː] și face referire la zeița greacă a victoriei.

Spre deosebire de alte zeități, Nike este mereu portretizată în ipostaze victorioase. De multe ori, aceasta gravează victoria pe un scut și apare adesea în picturi în care plutește cu aripile larg deschise deasupra învingătorului dintr-o competiție. Nike este o asemănare a Atenei și este, în general, dacă vreți, o Atena cu aripi.

Cine este omul care nu are voie să concureze la Olimpiade pentru că este PREA BUN?

Inițial, compania trebuia să poarte numele „Dimension 6”, dar fondatorii au rămas până la urmă la varianta Nike întrucât numele era mai scurt.

Curiozități despre compania Nike:

  • Logo-ul Nike a fost creat de Carolyn Davidson, un student de la Portland State University. Acesta a primit inițial doar 35 de dolari pentru creația sa;
  • Sloganul „Just Do It” a fost inspirat de la ultimile cuvinte ale criminalului în serie Gary Gilmore. Înaintea de execuția sa din anul 1977, acesta a spus: „Let’s do it”;
  • Peste 900 de milioane de produse vine compania Nike anual la nivel mondial;
  • Cel mai mare magazin Nike din lume se află în Londra și are o suprafață de peste 12.000 de metri pătrați;
  • Primul sportiv care a semnat cu compania Nike un contract de promovare a fost un român: tenismenul Ilie Năstase. Se întâmpla în anul 1972.
Ilie Năstase și parafarea contractului cu Nike

Cine este Ilie Năstase?

Ilie Năstase a fost jucător profesionist de tenis de câmp și unul dintre cei mai importanți jucători de tenis ai anilor 1970, fiind numărul unu mondial ATP de două ori, în anul 1972 și 1973.  Cel poreclit Nasty a câștigat 58 de titluri la simplu, printre care se numără US Open în 1972 și Roland Garros în 1973.

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...