De la ce vine denumirea măștii FFP2?

05.01.2022
De la ce vine denumirea măștii FFP2?

Guvernul României a impus noi restricții pentru valul 5 al Pandemiei. Măștile textile nu vor mai fi permise, iar în spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2. De la ce vine, totuși, numele măștii FFP 2?

Masca FFP 2, protejează în proporție de 95%

Numărul cazurilor pozitive a crescut în ultimele zile și în România. Masca de față FFP 2 a devenit tot mai populară și, în unele state, chiar obligatorie.

N95 și FFP2 sunt tipuri de măști respiratorii utilizate în întreaga lume. Se presupune că aceste măști protejează atât purtătorul, cât și pe oamenii din jurul acestuia. Organizația Mondială a Sănătății citează studii care arată că sistemele de filtrare ale măștilor FFP2 și N95 sunt eficiente în proporție de 94, respectiv 95%. Această cifră este obținută de către specialiști prin testarea măștilor folosind particule de NaCl (clorură de sodiu) și ulei de parafină, scrie wired.co.uk.

Eficiența lor sporită a făcut ca țări precum Austria și Germania să le facă o cerință pentru transportul public. Măștile FFP3 sunt cele mai eficiente, urmate de FFP2/N95, apoi măștile chirurgicale și, în final, măștile din pânză.

Ce înseamnă FFP 2?

Denumirea de FFP 2 vine de la „filtering facepiece” (nr. „față filtrantă” în limba română) și numărul indică nivelul de protecție.

Cine face excepție de la folosirea măștii în România?

Excepție fac următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot