De ce turcoaicele nu poartă vălul islamic?

30.09.2022
De ce turcoaicele nu poartă vălul islamic?

Vălul este purtată de femei în special în țările islamice din motive religioase, însă există state unde acesta este obligatoriu pentru toate doamnele și domnișoarele indiferent de credință. Cu toate acestea, în Turcia regulile sunt mai permisive, deși este o țară musulmană. De ce oare?

Turcia, mai democratică decât alte state musulmane

Oficialitățile din Turcia au înțeles că lumea evoluează, însă tradiția este importantă, astfel că a trebuit să fie găsit un echilibru între cele tradiție și evoluție. Drept urmare, s-a decis ca femeile din Turcia să poarte hijab-ul, basmaua tradițională islamică care acoperă capul și părul, dar nu și fața, atunci când lucrează în funcțiile publice și la birourile guvernamentale.

Aceste noi reguli nu au fost aplicate pentru femeile care lucrează în armată și în sistemul judiciar. Noile măsuri au avut drept scop încurajarea femeilor să își caute un loc de muncă fie în zona privată, fie în cea publică.

Femeile care poartă basma sunt membre cu drepturi depline ale republicii, precum și cele care nu poartă, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, potrivit nationalgeographic.com.

Turcia, modernă

Măsurile mai puțin restrictive privind vălul islamic în Turcia au început încă din perioada lui Mustafa Kemal Ataturk, care a venit cu o serie de reforme menite să țină simbolismul religios în afara serviciului public. Drept urmare, multe lucruri au fost schimbate de la codul civil la alfabet, la educație, la integrarea socială a sexelor și multe altele.

Tot mai mult a fost adoptat codul vestimentar occidental, iar oamenii vrând-nevrând au trebuit să se adapteze vremurilor. Ataturk a lăsat femeile libere, fiind decizia lor dacă vor să poarte vălul islamic sau nu. Cu toate acestea, regulile au fost stricte și în Turcia până nu de mult timp, conservatorii considerând că în felul acesta lucrurile vor degenera iar tradiția va fi pierdută încet și sigur.

Pentru mine vălul este o expresie a credinței, iar modestia face parte din asta. În același timp, trăiesc în lumea reală. Când merg la aeroport și este timpul să-mi arăt actul de identitate îmi ridic vălul, indiferent dacă în fața mea este un bărbat sau o femeie. Asta e viața. Aceste reguli de securitate sunt în vigoare pentru a ne proteja pe toți și nu există nimic în învățătura islamului care să spună că nu ar trebui să fii de acord cu aceste reguli, a povestit Shalina Litt, o prezentatoare radio musulmană populară din Birmingham, Anglia, potrivit sursei citată mai sus.

Conform Wikipedia.org, în funcție de țară, vălul islamic are mai multe denumiri precum, haik, burka, higiab, nicab, gilbab (gelaba), ciador, dupata, kimar, etc.

Foto: Pexles.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot