De ce susțin ungurii că Transilvania le aparține?

09.08.2018
De ce susțin ungurii că Transilvania le aparține?

Transilvania aparține Ungariei? Acesta este motivul de dispută dintre români și unguri de sute de ani. Atât românii, cât și ungurii susțin că Transilvania ar trebui să fie în proprietatea lor. Care este, de fapt, adevărul și cui ar trebui să aparțină acest teritoriu?

Este Transilvania a Ungariei?

Pe data de 1 decembrie 1918, Regatul României s-a unit cu provinciile Basarabia, Bucovina, Banat, Crișana, Maramureș, Sătmar și Transilvania.  Se întâmpla în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. Începând cu acel moment, teritoriul transilvănean este continuu revendicat de unguri. Fie că e vorba de vocea politicienilor de la Budapesta, fie de vocile oamenilor simpli, aceștia susțin că ținutul le aparține.

Mulți dintre istoricii unguri susțin că odată cu retragerea aureliană (274 d. Cr.), atunci când împăratul Aurelian i-a mutat pe coloniştii romani din Dacia Traiană în Moesia Inferioară (la sud de Dunăre), au plecat cu ei şi dacii de la nord de Dunăre, înaintașii românilor de astăzi. Totuși, această teorie este infirmată de majoritatea istoricilor europeni.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Există și păreri contrare

Sunt și istorici unguri care susțin că Transilvania aparține României, așa cum este maghiarul Kovary Laszlo. „Românii sunt urmaşii romanilor colonizaţi în Dacia de împăratul Traian, fiind găsiţi aici de unguri mult mai târziu, prin sec. al IX-lea (955-956)”, notează istoricul în lucrarea „Statistica Ardealului”.

Transilvania a fost cucerită de unguri pe durata a 200 de ani între secolele al XI-lea şi al XIII-lea. Astfel, până la organizarea feudală a regatului maghiar şi constituirea voievodatului Transilvaniei, atestat documentar în 1176, multe dintre zonele transilvănene erau guvernate de voievozi și cnezi.

După moartea ultimului rege arpadian Andrei al III lea în 1301, românii din Transilvania au început să rămână fără drepturi, fără libertăţi religioase și fără pământ. Toate acestea se întâmplau în favoarea nobililor maghiari şi a populaţiilor ungurești.

În anul 1541 Principatul Transilvaniei a fost recunoscut de Imperiul Otoman ca fiind stat independent. Astfel, între anii 1868 și 1918 Transilvania a fost încorporată părții maghiare a Imperiului Austro-Ungar. Din 1918, teritoriul aparține României.

Unul dintre cei mai cunoscuți istorici unguri, Budai, în lucrarea sa „Istoria Ungariei până la dezastrul de la Molack” (1526), amintește de prezența românilor în Transilvania la venirea ungurilor. Mai mult, acesta prezintă în detaliu disputele dintre Gelu și Tuhutum, dintre Arpad și Menumorut, dintre Carol Robert și Basarab I, dintre Ludovic cel Mare și Nicolae Alexandru, dintre Iancu de Hunedoara și Vlad Țepeș sau dintre Matei Corvin și Ștefan cel Mare.

Ce spun istoricii români despre apartenența Transilvaniei?

Marius Deaconu explică pentru adevarul.ro: “După ce timp de câteva secole în care populaţia majoritară şi-a păstrat identitatea, în ciuda unor politici agresive de deznaţionalizare, e un motiv just pentru a spune că Transilvania este a României. (…) Din punct de vedere cultural, nimeni nu poate contesta influenţele altor etnii în spaţiul transilvănean, în special cele ale maghiarilor, saşilor sau evreilor, însă populaţia majoritară nu s-a regăsit de-a lungul secolelor sub ocârmuire străină”.

Imperiul Austro-Ungar
Imperiul Austro-Ungar, 1867-1918
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot