De ce sticlele de vin au o adâncitură la bază?

24.05.2022
De ce sticlele de vin au o adâncitură la bază?

Multe din ceea ce credem că știm despre vin pot fi de fapt mituri, iar asta include și scopul adânciturii de pe fundul unei sticle. Deși a îndeplinit o funcție importantă cu secole în urmă, caracteristica de design de astăzi este în cel mai bun caz de ordin cosmetic și în cel mai rău caz un mod de a-i înșela pe consumatori.

Potrivit Wine Spectator, adâncitura de pe fundul sticlei de vin este numită, de fapt, punte. Înainte de Revoluția Industrială, toate sticlele de vin erau făcute manual de către suflanți de sticlă, iar aceste punți au fost adăugate pentru a se asigura că recipientele pot sta în poziție verticală.

De ce sticlele de vin au o adâncitură la bază?

Astăzi, majoritatea sticlelor de vin sunt fabricate de mașini și ar fi mai ușor de produs cu baza uniformă. Dar din cauza (sau datorită) tradiției, puntea a rezistat. Industria vinului a găsit utilizări alternative pentru densitatea arhaică de-a lungul anilor.

Amenajăm un loc natural pentru a ține o sticlă de vin, iar atunci când turnăm în pahar, tehnica potrivită este să ne sprijinim degetul mare în adâncitura sticlei. Punctul poate fi, de asemenea, exploatat pentru a păcăli clienții să creadă că primesc mai mult decât au plătit. Două sticle de vin depozitate una lângă cealaltă pe un raft pot părea a fi de aceeași dimensiune, dar dacă una are o adâncitură mai adâncă (sic!), de fapt, conține mai puțin lichid.

Tradiția a învins tehnologie

Adâncimea punții unei sticle a fost, de asemenea, un indicator al valorii, iar unii producători de vin continuă să exagereze cu dimensiunea punților de pe fundul sticlei pentru a o cataloga ca fiind de înaltă calitate. Dar, așa cum este cazul cu greutatea sau culoarea sticlei de vin, aceste caracteristici cosmetice nu au nimic de-a face cu calitatea produsului din interior.

De asemenea, unii susțin că această adâncitură de la baza sticlei permite sedimentelor să se adune într-o zonă strânsă lângă bază, împiedicând sedimentul să se amestece înapoi în vin în timp ce este turnat.

Când vine vorba de vinuri sub presiune, cum ar fi șampanie sau spumante, un bun argument este că acestea pot rezista intensității adăugate a dioxidului de carbon dintr-o sticlă. Acest lucru este vital pentru vinurile fermentate în sticlă (și berile, de asemenea), care se bazează pe forma mai robustă pentru a rezista gazului creat pe măsură ce drojdia transformă zahărul în alcool.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot