De ce Revoluția din 1989 ar fi început la Iași și nu la Timișoara?

20.12.2019
De ce Revoluția din 1989 ar fi început la Iași și nu la Timișoara?

Pe data de 16 decembrie 1989 a izbucnit un protest în Timișoara, ca răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés. Acesta din urmă avusese curajul să critice regimul comunist. Timișoara a rămas în istorie ca fiind primul oraș unde a izbucnit Revoluția din 1989. Puțini sunt cei care știu ce s-a întâmplat cu câteva zile înainte, în Iași. Acolo, în fosta capitală a Moldovei, mai mulți ieșeni au fost arestați de Securitate pentru că planuiau organizarea unei manifestatii anticomuniste.

Pe 14 decembrie 1989, cu două zile înainte de evenimentele de la Timișoara, o manifestație anti-Ceaușescu are loc la Iași. Manifestația a fost înăbușită rapid, iar organizatorii acesteia (Cassian Maria Spiridon, Ștefan Prutianu, Titi Iacob și alții) au fost arestați.

De ce Revoluția din 1989 ar fi început la Iași?

Poetul Cassian Maria Spiridon a fost cel care a organizat Mişcarea Revoluţionară conspirativă din 14 decembrie 1989, din Piaţa Unirii din Iași, cunoscută astăzi sub denumirea de „Revoluția eșuată”.

Cassian Maria Spiridon

„Revoluția eșuată” era planificată încă din toamnă. În noaptea de 13-14 decembrie, în jurul orei 3:00, la principalele puncte din oraș sunt împrăștiate manifeste prin care ieșenii erau chemați la miting. Manifestele de mobilizare erau semnate Frontul Salvării Naționale. Ieșenii urmau să se adune în piață la ora 16:00, cu textul cântecului “Desteaptă-te române” si o lumânare pe care urmau să o aprindă, iar parola era “Primăvara cade joi”, scrie adevarul.ro.

Mitingul n-a mai avut loc pentru că Miliția și Securitatea au intervenit, desfășurând un dispozitiv impresionant în Piața Unirii. Capii manifestației au fost reținuți, torturați și obligați să recunoscă faptele. Capii au fost eliberați pe 22 decembrie 1989.

Acest mitting eșuat a stat la baza propunerii orașului Iasi ca oras initiator al Revolutiei din 1989. În 2019, parlamentarii ALDE, Varujan Vosganian și Ion Hadârcă, au depus la Senat, un proiect de lege pentru recunoașterea orașului Iași ca inițiator al Revoluției Române din decembrie 1989.

„Ceea ce s-a întâmplat la Timişoara a generat schimbarea unui sistem social. Toată cinstea pentru cei de la Iaşi, dar nu cred că-i normal să sărbătorim un eşec. Tot ce s-a întâmplat la Timişoara a generat urmări. Noi, cei din Timişoara, nici nu am auzit, nu au auzit nici ieşenii ce s-a întâmplat la Iaşi. Mi se pare fără logică să se spună că Revoluţia a început acolo. Revoluţia nu a început cu un eşec. Ar fi o ruşine”, a declarat pentru tion.ro vicepreşedintele ALTAR Timişoara, Ioan Savu, în ianuarie 2015.

Câţi oameni au murit la Revoluţie?

Conform statisticilor oficiale, 1142 de persoane şi-au pierdut viaţa la Revoluţie şi 3138 au fost rănite pe teritoriul întregii ţări.

Foto: contemporanul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot