De ce Peștera Huda lui Papară este cea mai impresionantă din România?

27.10.2020
De ce Peștera Huda lui Papară este cea mai impresionantă din România?

Peștera Huda lui Papară este una dintre cele mai impresionante locații din lume. Persoanele dornice de aventură pot vizita această peșteră, fiindcă aici totul pare a fi la superlativ. De exemplu, în peștera Huda lui Papară  se găsește cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Altitudinea absolută a acestei peșteri este de 567 de metri.

Unde se află Peștera Huda lui Papară?

Persoanele care doresc să se aventureze în necunoscut pot să viziteze Peștera Huda lui Papară, iar toate așteptările lor vor fi depășite. Potrivit specialiștilor, aceasta este cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite, cu cel mai mare depozit de de chiropterit (substanța formată din excrementele animalelor din peșteri) din România.

Peștera Huda lui Papară se află pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua, județul Alba. Pe vremea dacilor, această peșteră a fost folosită ca locație de cult. Zona a fost pregătită pentru turiști, în anul 1986, însă apele au distrus amenajarea obiectivului turistic. Din nefericire, locația este una foarte greu de vizitat și poate fi străbătută doar de speologi experimentați.

În anul 2013, Peștera Huda lui Papară a fost închisă cu două porți metalice, iar vizitarea a fost interzisă. În anul 2017, o viitură foarte puternică a rupt acele porți, însă chiar și așa speologii nu recomandă turiștilor care nu sunt echipați corespunzător vizitarea acesteia.

Peștera are o intrare înaltă de 40 m, galeria de 100 metri înalțime, Sala Minunilor de 56/92 metri și o temperatură ridicată între 12 și 20 de grade Celsius. Prima persoană care s-a aflat în această locație a fost Omul de Neanderthal, în urmă cu 50 000 de ani. Urmele vieților de oameni se găsesc în masa imensă de chiropterit. Frumusețea acestei peșteri este dată tocmai de sălbăticiunea ei, faptul că omul nu și-a pus amprenta asupra locației.

Așa arată Galeria Activă din Peștera Huda lui Papară

Foto: ro.wikipedia.org & mirceahodarnau.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot