De ce nu este bine să lași telefonul la încărcat toată noaptea?

28.10.2021
De ce nu este bine să lași telefonul la încărcat toată noaptea?

În ziua de astăzi este greu să găsești o persoană care să nu dețină un smartphone. În ultimii ani lumea a devenit dependentă de acest dispozitiv, fiindcă în prezent telefonul nu mai este un simplu telefon, ci și un mini-computer, dar și cameră foto și video. Pe piață există fel de fel de modele, aproape toate cu conexiune la Internet, pentru a satisface nevoile tuturor.

Ce se întâmplă dacă lași smartphone-ul la încărcat toată noaptea?

Smartphone-urile din prezent sunt destul de fragile, iar un simplu șoc fizic îi poate afecta funcționarea normală. Bateria unui astfel de dispozitiv este o componentă importantă, fiindcă determină efectiv timpul pe care îl poți folosi utilizând aparatul. De aceea producătorii din întreaga lume recomandă o atenție deosebită atunci când dispozitivul este pus la încărcat.

Multă lume alege să lase telefonul la încărcat pe toată durata nopții, însă acest obicei poate dăuna sănătății bateriei. Trebuie specificat că această componentă se degradează în timp, iar dacă lăsăm telefonul la încărcat peste noapte acest proces de degradare poate fi grăbit. Așadar, de exemplu, odată cu trecerea timpului, o încărcare a bateriei poate să nu mai ducă la utilizarea smartphone-ului timp de șase ore, ci patru ore.

Bateriile îmbătrânesc

Potrivit producătorilor, bateriile litiu-ion din smartphone-uri îmbătrânesc chimic. Din acest motiv, nu mai rămân încărcate pe o perioadă la fel de lungă. Drept urmare, trebuie să le încarci din ce în ce mai des. Cei care aleg să-şi lase telefonul la încărcat pe timpul nopţii trebuie să știe că obiceiul nu este unul sănătos pentru bateria telefonului.

Nu îți lăsa telefonul conectat la încărcător pe perioade lungi de timp sau în timpul nopții. Menținerea nivelului bateriei cât mai aproape de mijloc (30%-70%) poate prelungi efectiv viața bateriei, scrie pe site-ul producătorului Huawei.

Același sfat îl oferă și producătorii de telefoane mobile Apple și Samsung. Potrivit specialiștilor în domeniu, bateria nu se va mai încărca după ce atinge nivelul 100%. În unele cazuri, aceasta revine la 99% și va avea nevoie de mai multă energie pentru a ajunge din nou la 100%. Tocmai acest proces afectează durata de viață a bateriei, de aceea este indicat să nu lași telefonul la încărcat toată noaptea.

O altă modalitate prin care poți prelungi durata de viață a bateriei este să nu lași telefonul să se descarce complet înainte de a-l încărca. Totodată este indicat ca dispozitivul să nu se supraîncălzească. Trebuie specificat că unele smartphone-uri, precum iPhone-urile, cu sistemul de operare minim iOS 13 oferă posibilitatea de a optimiza procesul de încărcare prin funcția Optimized Battery Charging.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 1 decembrie?
Ce s-a întâmplat azi, 1 decembrie?
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii... citește tot
Ce sunt zodiile cardinale, fixe, mobile? Ce caracteristici are fiecare zodie în parte?
Ce sunt zodiile cardinale, fixe, mobile? Ce caracteristici are fiecare zodie în parte?
Majoritatea oamenilor ascultă sau citesc, la un moment, dat zodiacul. Foarte multe persoane cred că destinul le este influențat de o forță superioară și consideră că astrologia le poate... citește tot
De ce la munte aerul este mai curat?
De ce la munte aerul este mai curat?
Foarte multe persoane din România, atunci când au puțin timp liber, aleg să meargă la munte. Se spune că în felul acesta se relaxează și își încarcă bateriile pentru a face față... citește tot