De ce Munții Alpi sunt mult mai spectaculoși decât Munții Carpați? De ce în Alpi nu sunt urși?

01.07.2022
De ce Munții Alpi sunt mult mai spectaculoși decât Munții Carpați? De ce în Alpi nu sunt urși?

Pentru împătimiții de munte și trasee, orice lanț muntos are frumusețea lui. Cele mai cunoscute lanțuri muntoase din Europa sunt Munții Alpi, Munții Apenini, Munții Carpați sau Munții Ural. Totuși, mulți dintre turiștii români aleg să exploreze fie Munții Carpați, fie Munții Alpi, întrucât sunt poziționați în centrul Europei. De ce aceștia din urmă sunt mult mai spectaculoși?

Mont Blanc, de 2 ori cât Vârful Gerlachovský

Atât Munții Alpi, cât și Munții Carpați s-au format în acelasi timp, fiind considerați munți tineri. Munții Carpați au o înălțime medie, cel mai înalt punct fiind situat în Munții Tatra, la granița Slovaciei cu Polonia. Acesta este Vârful Gerlachovský și măsoară 2.655 metri. De cealaltă parte, Munții Alpi au multe vârfuri de peste 4.000 de metri, iar Mont Blanc, situat la granița dintre Franța și Italia are 4.809 metri. În Munții Alpi există în total 128 de piscuri cu înălțimi care depășesc 4.000 m.

Lanțul carpatic este al doilea cel mai lung lanţ muntos din Europa, cu o lungime totală de aproximativ 1.500 km, după Munții Scandinavei. De cealaltă parte, Alpii formează un arc de cerc în sudul Europei centrale, în lungime de aproximativ 1.200 km.

Datorită înălțimii superioare, pe vârfurile Alpilor se pot întâlni numerosi ghețari (peste 1.800), în timp ce în Carpati acestia s-au topit rezultând un mare număr destul de mare de lacuri glaciare. Ambele lanțuri muntoase au un mare potențial hidroenergetic.

Franța și Italia au Alpi, România și Slovacia au Carpați

Țările alpine sunt: Slovenia, Franța, Germania, Elveția, Italia, Austria, Liechtenstein. Țările carpatice sunt: România, Ucraina, Slovacia, Polonia, Ungaria, Republica Cehă și Serbia

Tradiții și cultură, de ambele părți

Ambele lanțuri muntoase se pot lăuda cu o bogată istorie. În Munții Alpi, de-a lungul timpului, s-au dezvoltat tradiții alpine precum fabricarea brânzeturilor, cultivarea vinurilor și păstorirea animalelor. De cealaltă parte, Munții Carpați sunt renumiți pentru păstorirea animalelor și fabricarea brânzeturilor.

Alpii, sub lupa WWF

Fundația Mondială a Naturii (o organizație non-guvernamentală pentru conservarea naturii și restaurarea ecologică a mediului natural cunoscută și sub numele de World Wide Fund for Nature) a emis un Program alpin european pentru protejarea munților, notează miramonticorteno.com.

Urșii, mai ales în Carpați

Fauna și flora este extrem de importantă. În Munții Alpi fauna este mult mai bogată. Cu toate acestea, ursul poate fi văzut mai ales în Munții Carpați. Acest animal a trăit și în Alpi, însă din cauza exterminării speciilor, până la sfârșitul anilor 1930, majoritatea coloniilor de urși alpini dispăruseră. Mai există doar populații extrem de mici în Slovenia și în nord-estul Italiei.

Printre animalele celebre din Alpi se numără marmotă alpină (Marmota marmota), capra alpină (Rupicapra rupicapra) și potârnichea (Alectoris graeca). În Carpați trăiește ursul brun (ursus arctos) sau celebrul lup (canis lupus). În Alpii Francezi, lupii au fost vânați până la extinctie din anii 30. În anul 2020, un lup a fost vazut in nordul Frantei pentru prima oara, dupa un secol, scrie ziare.com.

De unde vin denumirile lanțurilor muntoase?

Denumirea Munților Alpi vine din latinul „albus” care înseamnă „alb”. De cealaltă parte, denumirea Munților Carpați vine de la un cuvânt proto-indo-european *sker-/*ker care înseamnă „piatră”. Acesta ar putea fi înrudit cu substantivul albanez karpë care înseamnă „stâncă”.

Foto: shtiu.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising