De ce locuitorii orașului La Rinconada din Peru nu pot părăsi urbea întreaga viață?

23.04.2019
De ce locuitorii orașului La Rinconada din Peru nu pot părăsi urbea întreaga viață?

Suntem aproape 8 miliarde de locuitori pe Terra și există milioane de orașe și de așezări la nivel mondial. Totuși, unul dintre cele mai spectaculoase orașe din lume este, cu siguranță, La Rinconada din Peru, o urbe pe care locuitorii aproape că nu o pot părăsi. De ce?

Care este orașul situat la cea mai mare altitudine?

Orașul situat la altitudiea cea mai mare din lume se numeste La Rinconada și se află în Peru. Localitatea este amplasată pe un platou înalt de 5.099 metri deasupra nivelului mării și are aproximativ 30.000 locuitori. În mod ciudat, pot fi numărați pe degete cei care părăsesc localitatea în perioada vieții. De ce?

Locuitorii din La Rinconada se nasc în oraș, trăiesc în oraș și trec în neființă tot acolo, întrucât, dacă ar coborî la altitudinile cu care suntem noi obișnuiți, organismul lor ar rezista cu greu. Conform oamenilor de știință, altitudinile mai mari de 1.500 de metri afectează fizic oamenii care nu sunt născuți în acest mediu. Presiunea este scăzută, oxigenul fiind mai puțin. Astfel, plămânii trebuie să muncească din greu pentru a furniza sângelui oxigenul necesar.

Majoritatea celor din La Rinconada lucrează la extragerea și prelucrarea minereului de aur, ceea ce le asigura un trai destul de confortabil. Totuși, nu toți beneficiază de curent electric sau apă curentă. În ce priveste altitudinea, ea este totuși depășită de doua sate din India, situate la 5.170 și respectiv 5.219 metri deasupra nivelului mării.

Probleme și în bucătărie din cauza altitudinii

Din pricina altitudinii, o mulțime de procese care nouă ni se pare normale, sunt diferite în La Rinaconda. De exemplu, lipsa oxigenului afectează direct felul în care crește pâine. Aici, apa fierbe la mai puțin de 80 de grade Celsius, din cauza presiunii. Din această cauză, de obicei, cartofii fierți sunt mult prea gătiți la suprafață și tari în interior.

Care este capitala situată la cea mai mare altitudine?

La Paz, capitala administrativă a Boliviei, este capitala situată la cea mai înaltă altitudine de pe Glob. Orașul cu o populație estimată la 877.363 locuitori se află la 3.600 de metri altitudine. Se estimeaza că, la nivel mondial peste 150 de milioane de oameni trăiesc permanent la peste 2.400 de metri.

Foto: departures.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot