De ce Guvernul maghiar sponsorizează echipe de fotbal din alte țări?

04.10.2022
De ce Guvernul maghiar sponsorizează echipe de fotbal din alte țări?

Fotbalul este cel mai urmărit sport din lume, iar Guvernul maghiar a înțeles că acest domeniu trebuie exploatat cum trebuie. Executivul condus de Viktor Orban finanțează mai multe echipe și academii de fotbal din Europa. Foarte mulți oameni susțin că inițiativa este de lăudat, fiindcă sportul de performanță are nevoie de bani, însă în spate lucrurile nu sunt atât de simple iar motivele sunt mult mai complexe.

De ce investește Viktor Orban în echipe de fotbal din România?

Potrivit datelor oficiale, din anul 2013 și până în prezent Guvernul maghiar a investit în academiile și echipele de fotbal din Europa peste 70 de milioane de euro. Este greu de imaginat că dorința de investiție în acest sport a fost sinceră și fără motive ascunse. Mulți specialiști din fotbal au susținut că banii băgați în fotbal sunt o gură de aer binevenită. De cealaltă parte, alții sunt de părere că investițiile nu reprezintă altceva decât o modalitate de a întreține un naționalism exacerbat în aceste regiuni și, totodată, o posibilitate de a „sponsoriza” legal anumiți oameni.

Cert este că în România, Slovacia, Voivodina, Ucraina, Slovenia și Croația Guvernul maghiar a investit masiv în acest sport, iar terenurile de fotbal au răsărit ca ciupercile după ploaie. La noi în țară, Executivul de la Budapesta sponsorizează fotbalul în trei locații diferite: Sepsi OSK, FK Csikszereda și o academie la Satu Mare.

Sepsi SF Gheorghe

Banii vin pe de o parte prin Asociația Maghiară de Fotbal, pe de altă parte prin Fondul Bethlen Gábor. Peste tot apare Academia Puskás, adică figura lui Lőrinc Mészáros, unul dintre apropiații prim-ministrului Viktor Orban, un baron al Ungariei, au scris cei de la hotnews.ro.

Obiectivul declarat al celor care se ocupă de aceste proiecte este ca la aceste academii să fie crescuți în special copii de etnie maghiară. O situație inedită, având în vedere că fotbalul este un sport unde talentul primează.

Se pare însă că proiectul Guvernului de la Budapesta are drept scop creșterea spiritului naționalist de maghiar. Această atitudine, mai mult sau mai puțin extremistă a lui Viktor Orbán a tras mulți simpatizanți, însă și multe critici printre liderii europeni. Viktor Orban este premierul Ungariei din 2010 și până în prezent, potrivit Wikipedia.org.

Foto: b1tv.ro sepsiosk.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot