De ce Franța a făcut cadou Statelor Unite ale Americii Statuia Libertății?

03.12.2021
De ce Franța a făcut cadou Statelor Unite ale Americii Statuia Libertății?

Statuia Libertății din New York este unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”, având drept scop să ureze bun venit călătoriilor pe pământ american. Statuia a fost cadoul Franței pentru Statele Unite ale Americii cu ocazia sărbătoririi a 110 ani de la independența SUA și a fost inaugurată de președintele Grover Cleveland, pe data de 28 octombrie 1886.

Statuia Libertății, cadoul Franței pentru SUA

Într-o ceremonie desfășurată la Paris, pe data de 4 iulie 1884, Statuia Libertății finalizată a fost prezentată oficial ambasadorului SUA ca o comemorare a prieteniei dintre Franța și Statele Unite ale Americii. Ideea unui asemenea monument a luat naștere în anul 1865, când istoricul francez Édouard de Laboulaye a propus realizarea unei statui care să celebreze independența SUA (1876). Până în 1870, sculptorul Frédéric Auguste Bartholdi a venit cu schițe ale unei femei îmbrăcate ținând în mână o torță.

Lucrările la statuie, denumită oficial „Liberty Enlightening the World” (Libertatea iluminând lumea), au început în Franța în 1875. Un an mai târziu, torța finalizată și antebrațul stâng au fost expuse în Philadelphia și New York pentru a ajuta la strângerea de fonduri, care să ducă la terminarea statuii, potrivit history.com.

Statuia Libertăţii cântărește 225 de tone

Construită din foi de cupru ciocănite pe un cadru de oțel perfecționat de inginerul Gustave Eiffel (care s-a alăturat proiectului în 1879), Statuia Libertății finalizată avea puțin peste 46 de metri înălțime și cântărea 225 de tone când a fost terminată în 1884. După 4 iulie 1884 când a fost prezentată oficial ambasadorului SUA în Franța, statuia a fost dezasamblată și expediată la New York, unde avea să fie reconstruită cu grijă.

Între 1892 și 1954 nu mai puțin de 12 milioane de imigranți au ajuns în Statele Unite ale Americii, unde au fost au fost întâmpinați de Statuia Libertății, care are și acum scris la bază următorul citat devenit celebru în lumea întreagă:

Trimiteți pe-ai voștri sărmani, oropsiți, pe cei în genunchi suspinând Libertate! Pe voi, fără casă, de-acasă goniți, săraci ce-a lor țară nu-i mai încape. Făclia speranței vă cheamă, veniți!”.

Curiozități despre Statuia Libertății

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot