De ce evreii nu se împrumută între ei cu dobândă?

22.11.2021
De ce evreii nu se împrumută între ei cu dobândă?

Evreii au numeroase legi (unele scrise, altele nescrise) de care trebuie să țină cont, mai ales atunci când împlinesc o anumită vârstă. Una dintre ele este specificată în Tora (Biblia ebraică). Aceasta interzice unui evreu să împrumute sau să fie parte la o tranzacție care implică împrumutarea unui alt evreu. Termenul ebraic folosit în general este ribit, care înseamnă „adaos”.

Interzicerea ribitului este una ciudată. Se aplică numai atunci când ambele părți sunt evrei, indiferent de cât de bogați sau săraci ar fi. Cu toate acestea, unui evreu i se permite să împrumute bani de la un non-evreu și să-i plătească dobândă la împrumut.

Unui evreu îi este permis, de asemenea, să împrumute bani unui non-evreu care cere un împrumut și să încaseze dobânzi de la el, la fel cum le este permis celorlalte naționalități să împrumute și să împrumute bani unul către și de la altul cu dobândă. De ce diferența aceasta?

De ce evreii nu se împrumută între ei cu dobândă?

Când vine vorba de interzicerea furtului și a fraudei, Tora nu face nicio distincție între evreu și altă naționalitate. Dar spre deosebire de furt și fraudă, nu există nimic nedrept sau subtil în perceperea sau plata dobânzii la un împrumut, deoarece ambele părți sunt de acord cu bună știință la tranzacție.

Nici nu este în mod inerent dăunător pentru societate. Dimpotrivă, împrumuturile și dobânzile sunt cei doi poli ai turbinei care conduce o economie sănătoasă. Când împrumuturile sunt disponibile, comercianții pot obține profituri mai mari, constructorii pot construi clădiri mai mari, antreprenorii pot aduce noi idei și invenții pe piață, iar familiile pot trăi în case mai bune. Prin urmare, împrumuturile cu dobândă beneficiază atât de creditori, cât și de debitori, scrie chabad.org.

Cu toate acestea, între evrei, împrumuturile cu cea mai mică sumă de dobândă sunt interzise, ​​indiferent de cât de bogată sau săracă poate fi oricare dintre părți sau la ce folos vor fi banii. Un evreu care dorește să investească în proiectul financiar al altui evreu poate face acest lucru doar intrând într-o formă de parteneriat (numit în dreptul evreiesc heter iska).

Există multe cazuri în care ratele dobânzilor nesăbuite pot distruge o întreagă familie. Dar Tora ar putea pur și simplu să stabilească linii directoare care să stabilească când dobânda nu poate fi percepută și să stabilească rate rezonabile pentru cazurile în care dobânda este fair play. Într-adevăr, când vine vorba de vânzarea de mărfuri, Tora interzice marjele de profit exorbitante la produsele de bază.

Motivul pentru care Tora interzice împrumutul cu dobândă între evrei este pur și simplu pentru că între ei, evreii se consideră o mare familie. Astfel nu este potrivit ca membrii familiei să se ajute reciproc în termeni de interes. Națiunea evreiască este menită să se comporte ca o unitate coerentă, ca un singur organism, fiecare preocupat de beneficiul celuilalt la fel de mult ca și de al său.

Cum fac evreii afaceri fără împrumuturi?

Când comerțul a crescut și investițiile au devenit o parte comună a vieții, rabinii au stabilit linii directoare pentru parteneriate. Acesta este heter iska menționat mai sus. O persoană oferă banii, în timp ce cealaltă face profit cu ei, pe care amândoi îl împart. Rabinii au stabilit condiții fixe pentru astfel de parteneriate, atât pentru a le distinge de împrumutul cu dobândă, cât și pentru a se asigura că acestea vor fi conduse într-un mod corect și echitabil pentru ambele părți.

Până în prezent, Heter iska este de uz comun, în special în Israel. O autoritate rabinică competentă trebuie consultată pentru a întocmi un astfel de document între părți.

Cu toate acestea, instituția împrumuturilor a înflorit întotdeauna în comunitățile evreiești. În fiecare comunitate evreiască majoră și în majoritatea celor mai mici, a existat întotdeauna o societate care să ofere împrumuturi fără dobândă celor care se califică. În acest fel, toată lumea din comunitate poate colabora la o mare mitzvah (613 porunci pe care un bărbat evreu în vârstă de peste 13 ani trebuie să le îndeplinească), care pe termen lung aduce beneficii tuturor.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot