De ce este Rusia atât de mare?

19.05.2022
De ce este Rusia atât de mare?

Cu o suprafață de 17.1 de milioane de kilometri pătrați, Rusia este cea mai mare țară din lume ca suprafață. Este de 25 de ori mai mare decât Franța și de 47 de ori mai mare decât Germania. Totuși, de ce este Rusia atât de mare? Motivele din spatele dimensiunii enorme a Rusiei pot fi găsite în istoria sa.

În primul rând, Rusia, ca multe alte țări europene, a trecut printr-o perioadă de expansiune teritorială. Până în secolele al XV-lea și al XVI-lea, numeroase principate au fost continuu în război între ele până când Moscova a câștigat triumfat, suprimându-și toți rivalii și unind teritoriile populate de ruși.

Rusia, momentul expansiunii sale

Sub conducerea lui Ivan cel Groaznic (1533-1584), cazacii ruși s-au mutat pentru a cuceri ținuturile de cealaltă parte a Munților Urali din Siberia și Orientul Îndepărtat. Aceste regiuni reprezintă 77% din suprafața totală a Rusiei. Cu alte cuvinte, cucerirea Siberiei a transformat Rusia în cea mai mare țară din punct de vedere geografic.

Moscova nu a întâmpinat probleme majore în cucerirea și anexarea teritoriilor estice, iar în 1645 rușii au ajuns în Oceanul Pacific. Vladimir Kolosov, președintele Uniunii Geografice Internaționale, subliniază două motive principale pentru care extinderea în Siberia și Orientul Îndepărtat nu a întâmpinat nicio rezistență semnificativă.

În primul rând, aceste teritorii vaste și reci erau puțin populate. În al doilea rând, triburile care populează Siberia în cea mai mare parte nu au avut obiecții cu privire la alăturarea Rusiei. Potrivit RBTH, rușii nu au vrut să suprime triburile locale, însă au fost interesați de blană pentru a dezvolta comerțul lor cu restul Europei.

Triburile locale erau libere să-și continue modul de viață tradițional, în timp ce Rusia le garanta securitatea în schimbul unor tribute periodice plătite în blănuri numite yasak. Din acest motiv, cucerirea Siberiei a fost extrem de simplă și pașnică. Ambele părți aveau de câștigat.

Între timp, expansiunea Rusiei progresa într-un ritm mult mai lent în vest și sud, unde a trebuit să concureze cu Polonia, Turcia și alte puteri influente pentru noul teritoriu. Cu toate acestea, Imperiul Rus a continuat să se extindă, acoperind în cele din urmă o suprafață masivă de 21,8 milioane de kilometri pătrați, chiar mai mult decât Rusia modernă.

Teritoriu mare, populație mică

Uniunea Sovietică, care a înlocuit Imperiul Rus, era și mai mare, acoperind 22,4 milioane de kilometri pătrați. Actualele granițe ale Rusiei s-au format după prăbușirea Uniunii Sovietice, care a avut loc atunci când acea țară uriașă, nu a reușit să construiască un imperiu comunist suficient de unit și s-a dezintegrat în 15 state independente.

În teorie, Rusia ar putea deveni mult mai mică. Ar putea renunța la zonele care nu sunt din punct de vedere istoric rusești, așa cum Marea Britanie și Franța au renunțat la imperiile lor din Africa și Asia. Însă conducerea Rusiei nu va permite asta să se întâmple.

Dimensiunea mare a țării îi permite să atingă Europa, Orientul Mijlociu, China și Pacificul și a fost întotdeauna o parte centrală a pretenției sale de a fi o națiune de top. Siberia, cu rezervele sale masive de petrol și gaze, este sursa majorității bogăției țării. Asta face poporul rus mai bogat decât ar fi altfel.

Este puțin probabil ca Rusia să devină o democrație în adevăratul sens al cuvântului. Țara este încă un imperiu, ai cărui lideri sunt dispuși să limiteze libertatea pentru a putea exploata bogăția țării lor în beneficiul lor.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot