De ce clipim? Rolul clipirii pentru sănătatea noastră

18.01.2022
De ce clipim? Rolul clipirii pentru sănătatea noastră

Trebuie să clipim pentru a curăța și umezi ochiul. De fiecare dată când pleoapele se închid, secrețiile sărate din glandele lacrimale sunt măturate pe suprafața ochiului, îndepărtând micile particule de praf și lubrifiind porțiunea expusă a globului ocular.

În mod normal clipim la fiecare patru până la șase secunde, dar în condiții iritante, cum ar fi o cameră plină de fum, clipim mai des pentru a menține ochii curați și umezi. Poate cel mai interesant lucru cu clipirea este că o facem mai des decât este necesar pentru a curăța și umezi corneea.

Sugarii, de exemplu, clipesc o dată la fiecare minut, dar adulții clipesc în medie de 10 până la 15 ori pe minut. Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să descopere alte motive mai influențate psihologic pentru a clipi la fel de des ca și noi.

Clipim des când nu „procesăm” informații

Potrivit NBC News, cercetările au arătat că atunci când achiziția de informații este importantă, inhibăm în mod activ clipirea. Clipim mai des când nu primim și nu procesăm informații. În acest fel, clipirile sunt ca niște „semne de punctuație” ale minții, semnalând o pauză în activitatea din capul nostru.

De exemplu, când citim materiale interesante, clipim în medie de trei până la opt ori pe minut, spre deosebire de 15 ori pe minut când nu suntem implicați într-o activitate care necesită atenție. De asemenea, este cel mai probabil să clipim pe măsură ce ochii noștri se mută de la o pagină de text la alta sau de la sfârșitul unui rând de text la începutul rândului următor. Acest fenomen a fost demonstrat și cu input auditiv atunci când cineva ascultă cu atenție și, prin urmare, nu este unic pentru informațiile prezentate vizual.

Oamenii de știință au arătat că frecvența și durata variază în diferite condiții. S-a dovedit că piloții forțelor aeriene care zboară cu simulatoare deasupra unui teritoriu cunoscut clipesc mai des și au durate mai lungi de închidere a pleoapelor decât atunci când zboară deasupra teritoriului „inamic”.

În acest din urmă caz, achiziția de informații este mai importantă, iar piloții clipesc mai rar și mai clar. Piloții inhibă clipirea cel mai mult atunci când au fost „ochiți” de radarul inamic și încearcă să găsească și să evite rachete sau în timp ce aterizează o aeronavă.

Există, de asemenea, o relație între frecvența clipirii și starea emoțională a cuiva. Cineva obosit va clipi mai des și mai mult timp decât cineva care este odihnit.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot