De ce ceasul se poartă pe mâna stângă?

11.10.2021
De ce ceasul se poartă pe mâna stângă?

Ceasul poate fi considerat o necesitate, atât pentru femei cât și pentru bărbați. În lume, sunt tot felul de modele unele clasice, altele moderne, iar în ultimii ani au apărut și ceasurile inteligente (smartwatch-urile), care se conectează la telefonul mobil și pot arăta pulsul sau câți kilometri au fost parcurși la pas etc.

De ce ceasul se poartă pe mâna stângă?

În ultima perioadă, în mediul online a apărut tot mai des întrebarea: „Pe ce mână se poartă ceasul?”. Trebuie specificat că nu există o etichetă în acest sens, un cod vestimentar, însă majoritatea oamenilor poartă ceasul pe mâna stângă. Explicația pentru acest lucru este una simplă.

Cei mai mulți oameni sunt dreptaci (90%), drept urmare ceasul este purtat la baza mâinii stângi, mâna care este folosită mai puțin. Specialiștii în domeniu susțin că, ceasul se poartă pe mâna nedominantă. Așadar, oamenii dreptaci au mâna non-dominantă, mâna stângă, iar stângacii au mâna non-dominantă, pe cea dreaptă. Dreptacii se uită la ceasul care se poartă pe mâna stângă, iar stângacii se uită la ceasul care se poartă pe mâna dreaptă.

Cu toate acestea, sunt persoane care preferă să poarte ceasul pe mâna dominantă, din motive de confort. Așadar, fiecare poartă ceasul la mâna la care îi place și se simte bine. Trebuie specificat totuși că dacă ai o viață activă, care implică multă muncă fizică și porți ceasul pe mâna dominantă există riscul să îl avariezi din greșeală.

Așezarea coroanei arată dacă ceasul este destinat pentru stângaci sau dreptaci

Producătorii de ceasuri au confecționat aceste bijuterii pentru a putea fi utilizate atât de persoanele care au mâna dominantă dreapta, cât și de cele care au mâna dominantă stânga. Situația ceasurilor a fost analizată, de-a lungul timpului, și a fost observată problema de amplasare a coroanei. Coroana ceasului este butonul mic, rotund, care este folosit pentru a seta ora. Coroana este aproape întotdeauna situată pe partea laterală a ceasului, fie în dreptul orei „3” sau „9” de pe exteriorul feței ceasului.

Deoarece coroana este menită să fie ușor manevrată de mâna opusă, se poate spune pe ce încheietură este proiectat ceasul pentru a sta în funcție de situarea ei, dacă este de 3 sau 9. Astfel, dacă ceasul este destinat încheieturii mâinii stângi, acest lucru facilitează întoarcerea mâinii drepte. Dacă coroana este la 9, este opusul. Cele mai multe ceasuri sunt proiectate cu coroana în poziția orei 3, deoarece majoritatea oamenilor sunt dreptaci și preferă să poarte ceasurile pe mâna non-dominantă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot