De ce casele din Amsterdam au cârlig?

07.10.2022
De ce casele din Amsterdam au cârlig?

Amsterdam este capitala Țărilor de jos și este cel mai populat oraș al regatului. Colocvial, acesta are denumirea de „Veneția nordului”, datorită numărului surprinzător de canale care fragmentează orașul. Stilul de viață atrage anual milioane de vizitatori, fiind una dintre cele mai populare destinații din Europa. Turiștii ajunși aici rămân mirați de arhitectura unică, dar nu numai. Casele din oraș au un lucru în plus, care la prima vedere ne face să ridicăm din sprâncene. De ce casele din Amsterdam sunt dotate cu un… cârlig?

Ce este de neratat în Amsterdam?

Amsterdam

Cu peste 8 milioane de turiști anual, Amsterdam este cel mai vizitat oraș al țării, și nu ne mirăm de ce. Orașul este împânzit de activități pe tot parcursul anului, indiferent de vreme. Iar cele mai multe din activitățile turistice se află dincolo de imaginea tabu a anumitor cartiere. „Veneția Nordului” nu este un oraș ieftin, dar este o destinație din care poate ieși o experiență unică.

Pentru a descoperi misterele acestei așezări, este nevoie de cel puțin 3 zile de hoinărit. Clădirile, podurile, gastronomia și activitățile de aici vor face ca timpul să zboare. Printre cele mai importante și drăguțe locuri de vizitat sunt:

  1. Rijksmuseum. Muzeul Național al Țărilor de Jos, este cel mai important loc de vizitat pentru un turist. Reprezintă simbolul și inima orașului. Prețul de 20 Euro de persoană poate părea piperat, dar interiorul care ascunde peste 8.000 de obiecte adunate în peste 800 de ani de istorie merită pe deplin;
  2. Muzeul Van Gogh. Probabil cea mai celebră persoană care a trăit vreodată în această țară este Van Gogh, cel care și-a tăiat urechea. Muzeul prezintă cele mai importante picturi ale artistului;
  3. Experiența Heineken. Olandezii sunt cunoscuți pentru multe lucruri, printre care și berea. Celebrul sortiment este unul dintre cele mai cunoscute din întreaga lume, iar muzeul pune la dispoziția clienților întreaga istorie și chiar posibilitatea de a-ți personaliza propria băutură.

De ce au casele cârlig?

Pe lângă toate locurile de vizitat, casele reprezintă un monument viu al orașului. Arhitectura zonei este una dintre cele mai ușor de recunoscut la nive mondial. Totuși, acestea ascund un fapt istoric, vizibil, dar pe care nu mulți îl cunosc. Fiecare casă din oraș, are în partea de sus un cârlig. Dar de ce?

Construcția foarte îngustă a caselor le-a deschis mintea cetățenilor pentru o noutate. Cârligele erau folosite pentru a ridica bunurile sau mărfurile la nivelurile superioare ale clădirii. Astfel, mobila de la etajele superioare nu era niciodată transportată pe scări, ci introdusă pe fereastră cu ajutorul acestor cârlige care erau folosite ca un scripete. Totodată, casele au fost realizate cu o anumită înclinație pentru a nu se ciocni obiectele de perete sau geamuri.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot