De ce ardelenii salută cu „Servus”? De la ce vine „Servus”?

19.10.2022
De ce ardelenii salută cu „Servus”? De la ce vine „Servus”?

Toți cei care au călătorit măcar o dată în zona Ardealului au putut observa că oamenii de acolo se salută între ei cu termenul „servus”. Nu prea se folosește obișnuita formulare „Salut!”. Dar, există o vorbă din popor care spune: câte bordeie, atâtea obiceie. Ei bine, acest regionalism are o istorie îndelungată, încă de pe vremea Imperiul Roman.

Cum a apărut și ce semnifică cuvântul „Servus”?

Servus este o formă de salut folosită în special în Europa Centrală și de Est. Termenul este utilizat cu precădere în limbile cehă, croată, germană, maghiară, poloneză, slovacă, slovenă, ucrainieană. La noi în țară acest salut este folosit în zona Transilvaniei, în special între prieteni, fiindcă se spune că nu este politicos să utilizezi „servus” atunci când te vezi pentru prima dată.

Potrivit Wikipedia.org, cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Acesta este o elipsă a expresiei latinești „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”). Expresia era folosită în Imperiul Roman ca o formă de curtoazie și venea însoțită de o plecare a capului. În limba română, odată cu trecerea timpului cuvântul „servus” și-a schimbat semnificația, ajungând să fie o simplă formă de salut.

La origine, cuvântul modern „servus” este o elipsă (rest al unei expresii, obţinut prin suprimarea unor cuvinte care nu sunt indispensabile pentru obţinerea sensului dorit) a expresiei „Ego servus tuussum!“, ceea ce vrea să zică „Eu sunt servitorul tău!”, cu sensul „Mă pun la dispoziţia ta!”, „Sunt gata să te slujesc!, a explicat profesorul clujean Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, potrivit adevarul.ro.

În zona Ardealului, „servus” se folosește între prieteni, iar adulții utilizează această formă de salut în special cu copiii. Interesant este că acest cuvânt nu este exprimat niciodată între persoane care se văd pentru prima dată. Se spune că pentru a ajunge să te saluți cu „servus” cele două persoane trebuie să aibă o istorie în comun și să fi mâncat o pâine la aceeași masă.

Momentul în care se foloseşte “servus”, pentru prima oară este unul festiv, în care se închină un pahar. Expresia folosită este aceea “No, hai să bem “Servus!”. Nu ne mai vorbim cu dumneavoastră, şi nu mai folosim formule de politeţe pentru că deja am împărţit momente importante împreună, a afirmat Adriana Moldovan, care a urmat studii de Sacra Telogia şi Ştiinţele Religiilor la Universitatea Pontificală Lateran din Roma, potrivit sursei citată mai sus.

Specialiștii în lingvistică susțin că termenul ar fi ajuns în limba română abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. De aceea, cuvântul este utilizat încă în mai multe țări din Europa Centrală și de Est.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot