De ce Alexandru Ioan Cuza stătea cu amanta și soția în aceeași casă?

04.08.2020
De ce Alexandru Ioan Cuza stătea cu amanta și soția în aceeași casă?

Alexandru Ioan Cuza (1820-1873) a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate. Domnitorul a rămas în memoria românilor ca fiind cel care aducea dreptatea oamenilor simpli și străbatea drumurile țării, îmbrăcat în straie obișnuite, pentru a nu fi recunoscut nici de către boieri, nici de către țărani.

Puțină lume știe, însă, că Alexandru Ioan Cuza a avut o viață amoroasă extrem de bogată. Acesta avea o slăbiciune pentru femeile frumoase și împreună cu omul său de încredere Mihail Kogălniceanu frecventau des bordelurile din București. Domnitorul a avut numeroase aventuri amoroase, deși era căsătorit cu Elena. Trebuie specificat de la bun început că Alexandru Ioan Cuza nu era băutor, însă fuma foarte mult şi consuma exagerat de multă cafea. Elena Cuza i-a tolerat soțului ei toate aventurile.

Amanta, în aceeași casă cu soția

Din nefericire pentru Elena, aceasta nu a putut să îi ofere domnitorului copii. Drept urmare, Alexandru Ioan Cuza a avut o atitudine rece în căsnicie și multiple aventuri amoroase. Dintre toate aceste relații extraconjugale, una s-a transformat într-o legătură pasională și de durată. Maria Obrenovici a fost amanta și marea iubire a lui Alexandru Ioan Cuza, dar și femeia care l-a făcut tată.

Maria era de o frumusețe rară, iar inima zburdalnică a domnitorului, nu a rezistat. Aventura dintre cei doi s-a transformat într-o relație de lungă durată. Frumoasa brunetă era inteligentă, vorbea mai multe limbi străine, iar domnitorul a fost vrăjit de toate calităţile acesteia. Pentru a fi cât mai aproape de Maria, Cuza i-a cumpărat acesteia o casă în vecinătatea Palatului Domnesc.

Relația lui Alexandru Ioan Cuza cu Maria era cunoscută de toată lumea. Ba mai mult, aceasta venea în casa unde trăia și soția acestuia, fără menajamente. În seara zilei de 10 februarie 1866, domnitorul i-a masa cu soția Elena, iar după aceea o primește pe amanta Maria. Cei doi petrec împreună cu un grup de cartofori, iar după miezul nopții se retrag în una din camerele Palatului. Se iubesc și adorm în același pat, nu la foarte mare distanță de locul în care doarme și soția domnitorului.

Potrivit istoricilor, Maria a fost cea care a ajutat la îndepărtare a lui Cuza de la conducerea țării. După acel moment de pasiune, se pare că Maria a deschis ușa ofițerilor care au intrat peste Cuza și l-au obligat să semneze abdicarea. Liberalii Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti şi Eugeniu Carada, împreună cu conservatorii Lascăr Catargiu, Anastase Panu, Grigore Brâncoveanu şi Gheorghe Ştirbei, precum şi căpitanii din Armata României, C. Pilat, Anton Berindei, Al. Lipoianu, Anton Costescu, Mălinescu, Alexandru Candiano – Popescu şi Handoca, au pus la cale un complot obligându-l pe Cuza să plece în exil.

Maria Obrenovici, amanta care i-a dăruit doi copii lui Alexandru Ioan Cuza.

Alexandru Ioan Cuza a avut doi copii cu Maria Obrenovici

Alexandru Ioan Cuza nu a avut copii cu soţia sa, Elena, dar a avut doi fii cu amanta Maria Obrenovici, pe Alexandru şi Dimitrie. Elena Cuza a acceptat cu demnitate să îi înfieze pe cei doi băieți şi s-a ocupat ulterior de educaţia lor ca și cum ar fi fost proprii copii.

Dimitrie Cuza era un copil foarte promițător.  Acesta a urmat studiile în Paris, capitala Franței și la finalizarea acestora s-a întors și s-a stabilit la Palatul Ruginoasa, alături de Elena Cuza şi fratele lui, Alexandru. Se spune că Dimitrie Cuza s-a îndrăgostit de una dintre slujnicele de la palat și cei doi trăiau o poveste de dragoste interzisă. Când relația a fost descoperită de Elena Cuza, slujnica a fost alungată din palat. De supărare, Dimitrie a ales să-și pună capăt zilelor. În anul 1888, tânărul a fost găsit împuşcat în cap în camera sa din Palatul Ruginoasa.

Alexandru Cuza, fiul cel mare al domnitorului, s-a căsătorit cu Maria Moruzzi. Din păcate, acesta nu a apucat să se bucure de familia nou întemeiată întrucât a murit în anul 1889 din pricina unei boli la inimă. Băiatul a suferit un infarct chiar când se afla în luna de miere, în Spania, la Madrid. Avea numai 23 de ani când s-a stins.

Dimitrie Cuza si Alexandru Cuza

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot