Cum au murit 116 copii în incendiul de la biserica din Costești?

30.04.2021
Cum au murit 116 copii în incendiul de la biserica din Costești?

Una dintre cele mai mari tragedii din istoria României s-a produs în seara zilei de 18 aprilie 1930, când un puternic incendiu a mistuit biserica din lemn din Costești, județul Argeș, chiar în Vinerea Mare. 116 copii, elevi de școală primară și de liceu, și-au pierdut atunci viața.

În acea fatidică zi de aprilie toată suflarea din Costești se adunase la biserica din sat pentru a asista la slujba Deniei Prohodului Domnului. Aproape toții copiii din sat, 116 la număr, se aflau înăuntru, împreună cu câțiva bătrâni și cu cântăreții din corul lăcașului sfânt, în timp ce părinții au rămas afară.

Biserica din Costeşti era minusculă, având doar 24 de metri pătrați. La momentul producerii nenorocirii, avea peste 200 de ani vechime, astfel că lemnul din care era construită putrezise, iar bârnele erau şubrezite. Asemenea majorității bisericilor de la acea vreme din sudul țării această biserică nu avea uşă, ci doar o deschizătură lată de 60 de centimetri și foarte joasă, cât să treacă un singur om aplecat. Ferestrele erau înguste şi ferecate cu gratii de metal.

Cum au murit 116 copii în incendiul de la biserica din Costești? Firul tragediei de la Costești

Înainte de a începe Denia, în curtea bisericii s-a iscat o mică gâlceavă între preotul paroh Dumitru Vișinescu și sătenii care încercau să-l convingă să țină slujba afară deoarece nu aveau loc toți cei 200 de oameni în interior. În cele din urmă s-a ajuns la un acord, și anume ca în biserică să stea doar cei 116 copii, iar adulții să rămână afară.

Astfel, slujba a putut începe. Era trecut de ora opt seara când s-a declanșat iadul… Dascălul a aprins o lumânare pe care a așezat-o într-un sfeșnic. Flacăra plăpândă a crescut până ce a ajuns la o coroană din celuloid și a cuprins panglica acestia.

Dascălul s-a chinuit să stingă focul cu mâinile goale, însă în încercrea sa a stârnit scântei care s-au înălțat și au pătruns prin crăpături în turla clopotniței, unde au aprins coroanele vechi ce erau depozitate de ani și ani.

Totul în jur s-a aprins doar în câteva secunde, iar biserica a fost cuprinsă de un fum gros și înecăcios, iar enoriașii, panicați au dat buzna spre ieșire. Din nefericire, ușa era de mici dimensiuni și se deschidea spre interior, detaliu care avea să se lase cu efecte catastrofale. Din această cauză, părinții au încercat în zadar să împingă și să deschidă ușa care a rămas blocată sub presiunea copiilor cuprinși de panică.

Val de sinucideri în rândul părinților

În nici jumătate de oră, totul s-a făcut scrum… Pompierii chemați de la Pitești nu au mai putut face altceva decât să stingă jăratecul. Era, însă prea târziu… Toți cei 116 copii aflați în biserică au pierit în incendiu, fie arși de vii, fie asfixiaţi, fie striviţi de turla bisericii care s-a prăbuşit peste ei, blocând intrarea.

Articol din presa vremii

În incendiu și-a găsit sfârșitul șl preotul Vișinescu, care a fost găsit ars de viua ținându-l în brațe pe fiul lui în vârstă de 11 ani. Deşi biserica a ars complet, Sfânta Evanghelie, care era scrisă pe hârtie, a fost descoperită sub preot , fiind afumată doar pe margini, lucru considerat de săteni o minune şi un semn. În prezent, Evanghelia se află la Muzeul Naţional.

La scurt timp după incendiu, în Costeşti au început să moară părinţii care îşi pierduseră şi câte patru sau chiar cinci copii. Ei s-au sinucis deoarece se simţeau vinovaţi pentru că, dacă nu s-ar fi îmbulzit să împingă spre interior ușa bisericii blocând, astfel, intrarea, copiii lor ar fi ieşit singure.

Tragedia este pomenită an de an în a doua zi de Paște

Tragedia de la Costești, cunoscută sub denumirea de „Paștele Negru”, a făcut înconjurul lumii. În sat au fost trimise ajutoare atât din țară, cât și de peste granițe, inclusiv din Statele Unite ale Americii.

Abia revenită în țară, Regina Maria, însoțită de principele Mihai, a sosit de urgență la Costești pentru a fi alături de părinții care și-au pierdut copiii în incendiu. Înmormântarea celor 116 copii a avut loc a doua zi de Paște, iar de atunci catastrofa este pomenită în fiecare an în a doua zi de Paște. Pe locul fostei biserici a fost construit un monument şi o capelă în memoria celor 116 victime.

La cinci ani după tragedie, sătenii din Costești au putut să se roage din nou în noua biserică a satului. Aceasta a fost ridicată la o distanță de doi kilometri de locul unde s-a produs nenorocirea și a fost sfințită în prezența Regelui Carol al II-lea, a episcopului de Argeş, Nichita Duma, şi a patriarhului Miron Cristea.

Foto: Costești Argeș Online

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot