Cum arătau plajele de la Marea Neagră acum mai bine de un secol?

29.06.2019
Cum arătau plajele de la Marea Neagră acum mai bine de un secol?

Litoralul Mării Negre a fost multă vreme unul dintre cele mai apreciate din Europa. Înainte de venirea la putere a comuniștilor, mii de turiști de pe întregul continent veneau în România la mare. Totuși, cum arăta o plajă amenajată la 1900?

Cum arătau plajele de la Marea Neagră acum un secol?

Prima plajă amenajată de la noi în țară a luat naștere în anul 1882 în dreptul Hotelului Carol (construit în 1882) din Constanța. La acea vreme au fost construite două barăci din scânduri la 1,2 metri deasupra apei, fixate cu șine de fier pe fundul mării. Existau 21 de cabine pentru bărbați și 10 pentru femei. Costum de baie acoperea la acea vreme mare parte din trupul femeilor.

22 de ani mai târziu, în 1904, inginerul Anghel Saligny a construit un dig care să oprească migrarea nisipului și să permită amenajarea de alte plaje pe o întindere mai mare în jurul orașului Constanța. Astfel, în 1906 se deschid primele băi moderne.

Prima plajă din Mamaia, acolo unde nisipul este extrem de fin, a fost amenajată în 1905. Mamaia avea, pe lângă două pavilioane cu câte 56 de cabine și un foișor, și 45 de gherete pe roți pentru bărbați și 35 pentru femei. Văzând potențialul zonei, peste 130 de personalități ale țării au achiziționat loturi de pământ în noua stațiune la prețul de 30 de bani metrul pătrat.

La fel ca în zilele noastre, nu toată lumea își permitea să meargă la mare. La plaja din Mamaia-Sat se ajungea, în acea perioadă, atât cu trenul cât și cu trăsura. De altfel, cei mai bogați luau trăsura și la fiecare sfârșit de săptămână, pe plaja din Mamaia, în plin sezon, se adunau mii de oameni. Conform statisticilor, în vara lui 1906, 45.000 de persoane au ajuns la Mamaia, iar 34.000 s-au și bucurat de apă și soare.

Pentru a facilita accesul turiștilor către Mamaia, între gara Constanța și stațiune exista o cale ferată pe traseul ocupat astăzi de Bulevardul Mamaia. Aceasta cale ferată a dispărut la începutul anilor 1960.

De unde vine denumirea de Marea Neagră?

Marea Neagră și-a primit denumirea finală de la turci, odată cu extinderea acestora în zonele de jur-împrejurul ei. Turcii au asociat multă vreme nordul cu întunericul şi de aceea au numit marea situată la nordul imperiului lor drept Kara Deniz = Marea Neagră, iar Marea Mediterană, care se află la sud de centrul imperiului o numesc şi azi Ak Deniz = Marea Albă.

Imagine din Mamaia din anul 1920

Foto: catchy.ro, azopan.ro

Foto: facebook.com/Photo-Historia

Plaja Mamaia, 1943
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot