Cum arătau plajele de la Marea Neagră acum mai bine de un secol?

29.06.2019
Cum arătau plajele de la Marea Neagră acum mai bine de un secol?

Litoralul Mării Negre a fost multă vreme unul dintre cele mai apreciate din Europa. Înainte de venirea la putere a comuniștilor, mii de turiști de pe întregul continent veneau în România la mare. Totuși, cum arăta o plajă amenajată la 1900?

Cum arătau plajele de la Marea Neagră acum un secol?

Prima plajă amenajată de la noi în țară a luat naștere în anul 1882 în dreptul Hotelului Carol (construit în 1882) din Constanța. La acea vreme au fost construite două barăci din scânduri la 1,2 metri deasupra apei, fixate cu șine de fier pe fundul mării. Existau 21 de cabine pentru bărbați și 10 pentru femei. Costum de baie acoperea la acea vreme mare parte din trupul femeilor.

22 de ani mai târziu, în 1904, inginerul Anghel Saligny a construit un dig care să oprească migrarea nisipului și să permită amenajarea de alte plaje pe o întindere mai mare în jurul orașului Constanța. Astfel, în 1906 se deschid primele băi moderne.

Prima plajă din Mamaia, acolo unde nisipul este extrem de fin, a fost amenajată în 1905. Mamaia avea, pe lângă două pavilioane cu câte 56 de cabine și un foișor, și 45 de gherete pe roți pentru bărbați și 35 pentru femei. Văzând potențialul zonei, peste 130 de personalități ale țării au achiziționat loturi de pământ în noua stațiune la prețul de 30 de bani metrul pătrat.

La fel ca în zilele noastre, nu toată lumea își permitea să meargă la mare. La plaja din Mamaia-Sat se ajungea, în acea perioadă, atât cu trenul cât și cu trăsura. De altfel, cei mai bogați luau trăsura și la fiecare sfârșit de săptămână, pe plaja din Mamaia, în plin sezon, se adunau mii de oameni. Conform statisticilor, în vara lui 1906, 45.000 de persoane au ajuns la Mamaia, iar 34.000 s-au și bucurat de apă și soare.

Pentru a facilita accesul turiștilor către Mamaia, între gara Constanța și stațiune exista o cale ferată pe traseul ocupat astăzi de Bulevardul Mamaia. Aceasta cale ferată a dispărut la începutul anilor 1960.

De unde vine denumirea de Marea Neagră?

Marea Neagră și-a primit denumirea finală de la turci, odată cu extinderea acestora în zonele de jur-împrejurul ei. Turcii au asociat multă vreme nordul cu întunericul şi de aceea au numit marea situată la nordul imperiului lor drept Kara Deniz = Marea Neagră, iar Marea Mediterană, care se află la sud de centrul imperiului o numesc şi azi Ak Deniz = Marea Albă.

Imagine din Mamaia din anul 1920

Foto: catchy.ro, azopan.ro

Foto: facebook.com/Photo-Historia

Plaja Mamaia, 1943
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot