Cum arată traseul unui vultur ce a zburat 20 de ani? Ce a ocolit pasărea an de an?

17.05.2021
Cum arată traseul unui vultur ce a zburat 20 de ani? Ce a ocolit pasărea an de an?

Un tânăr pe nume Fahd Qash din regiunea Jizan, Arabia Saudită, a găsit un vultur mort în plimbarea sa, însă nu se aștepta ca pasărea să nu fie doar un vultur obișnuit.

El a descoperit un dispozitiv GPS pe corpul vulturului cu informații. Curios, Qash a observat că tracker-ul GPS avea imprimată o adresă de e-mail. Se pare că dispozitivul a fost montat pe vulturul din Kazakstan ca parte a unui studiu al căilor de zbor ale vulturilor stepici.

S-a dovedit ulterior că tracker-ul a fost montat în Rusia, acum aproximativ două decenii. Harta a arătat mișcarea vulturului pe o perioadă de douăzeci de ani. Ultima sa destinație a fost în Valea Copilului din Arabia Saudită.

Pasărea puternică a călătorit în multe țări de-a lungul vieții sale și, în mod interesant, a evitat traversarea mării. Se poate vedea pe hartă că vulturul a ales cea mai lungă rută doar pentru a rămâne zburând deasupra uscatului. Nu se știe de ce a evitat marea toată viața, deși multe specii de păsări își petrec viața zburând deasupra mării. Una peste alta, călătoria sa este remarcabilă.

Harta incredibilă a vulturului ce a zburat 20 de ani

Traducerile eronate anterioare au raportat că traseul de zbor a fost pentru un vultur pe parcursul a 20 de ani, dar experții au subliniat că acest lucru ar fi aproape imposibil. În primul rând, dispozitivul OrniTrack pe care îl poartă vulturul nu era disponibil acum 20 de ani. Mai mult decât atât, durata de viață a bateriilor este prea scurtă.

În ciuda acestei interpretări greșite inițiale a studiului, există încă o mulțime de informații interesante pe hartă. În primul rând, pare să indice că există o cale aeriană clară pe care vulturii o urmează în timpul migrației lor de iarnă.

După cum a subliniat un specialist, ar exista multă apă potabilă disponibilă pe stepe, prin urmare nu este nevoie să zboare peste mare pentru a se hidrata. Unele trasee par să cadă brusc, ceea ce indică faptul că unii dintre vulturi, cum ar fi cel care a fost găsit, au murit și s-au oprit din mișcare.

Pentru a înțelege cât de mult teren poate acoperi un vultur într-o singură zi, un studiu din 2012 realizat de grupul British Birds indică faptul că pot zbura până la 355 km într-o singură zi și sunt în continuă mișcare între migrație, reproducere și iarna.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot