Cum arată locul de unde izvorăște Dunărea?

14.05.2018
Cum arată locul de unde izvorăște Dunărea?

Despre Dunăre s-a scris mult, s-a cântat și mai mult și milioane de oameni se pot mândri cu faptul că au călătorit pe ape danubiene. Cu o lungime de 2.860 de km, Dunărea este al doilea dintre fluviile Europei ca mărime, după Volga. Fluviul izvorăște din Germania, din Munții Pădurea Neagră. Totuși, cum arată izvorul Dunării?

De unde izvorăște Dunărea?

Dunărea, în drumul său spre mare, străbate în total zece țări europene, astfel: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina. Denumită inițial Istros, Istru sau Hister și, în cele din urmă, Danubius („Zeul fluviilor”), Dunărea izvorăște din Munții Pădurea Neagră. Acolo există trei locuri diferite, fiecare marcat ca fiind „Donauquelle“ („Izvorul Dunării“), din cauză că nu s-a căzut de acord până acum asupra unei locații unice.

Conform hidrologilor, izvorul se află, de fapt, la obârșia râului Breg, acesta fiind izvorul geografic și hidrologic al mărețului fluviu pe care Napoleon îl numea pe bună dreptate „Regele râurilor europene”.

Dunarea
Obârșia râului Breg

Pe hărți însă, numele de Dunăre apare după confluența râurilor Breg și Brigach, în Donaueschingen.

Confluenta râurilor Breg și Brigach
Confluenta râurilor Breg și Brigach

Istoric vorbind, un bazin rotund din Donaueschingen, care captează apa unui izvor carstic, este considerat drept „Donauquelle”. Aici locația este cel mai bine amenajată, spre satisfacția miilor de turiști ce vin an de an să vadă de unde izvorăște Dunărea. Apa acestui izvor este deversată în râul Brigach printr-un canal subteran ce are o lungime de aproximativ 100 m lungime.

Donauquelle

Dunărea, singurul fluviu din Europa care curge de la vest la est, s-a format în urmă cu circa un milion de ani, la începutul Cuaternarului, prin drenarea unor lacuri de mari dimensiuni. Aceasta are un debit mediu de peste 7.250 metri cubi pe secundă, fiind pe poziția 28 în lume ca debit.

După ce parcurge aproape 3.000 de kilometri, Dunărea se varsă astăzi în Marea Neagră prin cele trei brațe importante ale deltei: Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe. Inițial, izvoarele preistorice vorbeau despre două guri de vărsare. Herodot şi Strabo aminteau de cinci, iar Pliniu cel Bătrân şi Ptolemeu afirmau că ar fi șase. Sursele nu sunt exacte, fie din pricina faptului că Delta crește anual cu aproximativ 40 m² și își modifică forma, fie nimeni nu a descifrat cu exactitate prin câte brațe se vărsa Dunărea în mare.

Care este cel mai mare pește prins vreodată în România?

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot